Kerk & religie

Bezoekers psalmzangdag herdenken prinses Juliana

„We herinneren haar als een koningin die dicht bij het volk stond; als een moeder. Denk aan de tijd van de watersnoodramp in 1953”, zei ds. R. van Kooten zaterdagmiddag tijdens de 16e psalmzangdag, die werd gehouden in de Oude Kerk in Delft - de stad waar over ruim een week de bijzetting zal plaatsvinden (in de Nieuwe Kerk).

Van onze verslaggever
20 March 2004 16:51Gewijzigd op 14 November 2020 01:03
DELFT – Het overlijden van prinses Juliana „wijst ons erop dat ook voor de hooggeplaatsten het moment komt dat zij de laatste adem uitblazen”, zei ds. R. van Kooten zaterdagmiddag op de 16e psalmzangdag, die dit keer werd gehouden in de Oude Kerk van De
DELFT – Het overlijden van prinses Juliana „wijst ons erop dat ook voor de hooggeplaatsten het moment komt dat zij de laatste adem uitblazen”, zei ds. R. van Kooten zaterdagmiddag op de 16e psalmzangdag, die dit keer werd gehouden in de Oude Kerk van De

De predikant wees aan het begin van de middag op de grote plaats die de overleden oud-vorstin in de Nederlandse samenleving had. „Prinses Juliana bewoog zich onder het volk. In allerlei centra. Zij had aandacht voor de zwakkeren.”

Het overlijden van de prinses „wijst ons erop dat ook voor de hooggeplaatsten het moment komt dat zij de laatste adem uitblazen.” Het sterven „grijpt op allerlei manieren aan. Er komen allerlei regels in je naar boven. Zoals: Vest op prinsen geen vertrouwen”, aldus de pastor.

Ds. R. van Kooten, hervormd predikant in Soest, hoorde in zijn woonplaats via zijn ambtelijk werk af en toe iets over het leven van de prinses, woonachtig op Paleis Soestdijk. „Zij was in haar goede dagen een trouw kerkgangster in Soest. Om de twee weken kwam op het paleis een bijbelkring bijeen. We hopen dat zij de Koning der koningen mocht kennen als haar Verlosser en Zaligmaker.”

De predikant sprak zijn grote waardering uit voor de manier waarop prinses Juliana „voor haar man is blijven staan. Hoe zij hem steunde. Hoewel dat niet altijd wederzijds is geweest.” Ds. Van Kooten wees daarmee op de moeilijke tijd van de Greet Hofmans-affaire, toen prins Bernhard zich fel verzette tegen de aanwezigheid van de gebedsgenezeres op het paleis en het huwelijk van de prins en de koningin onder grote druk stond.

De aanwezigen in de kerk zongen daarop staande het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus. In zijn gebed droeg ds. Van Kooten de koninklijke familie op.

Het was deze keer minder druk op de psalmzangdag. Mogelijk heeft een aantal bezoekers van de jaarlijkse zangdagen afgehaakt omdat vanmorgen de oproep klonk alle grote feestelijkheden af te blazen, aldus ds. Van Kooten.

De psalmzangdag stond voor de tweede keer in het teken van ”De wet des Heeren”. Ds. Van Kooten mediteerde over het zesde tot en met het tiende gebod van de wet en had daarbij als thema ”De blijvende geldigheid van de Wet”. Peter Eilander begeleidde de psalmzang op het orgel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer