Economie

Chefkok Katseveer: Die Michelinster moet je steeds weer verdienen

WILHELMINADORP. Voor het tiende jaar op rij mag restaurant Katseveer in Wilhelminadorp een Michelinster voeren. Voor eigenaar en chefkok Rutger van der Weel is het niet vanzelfsprekend dat de ster maandag opnieuw werd gegeven. „Je moet hem elk jaar opnieuw verdienen.”

Evert Barten
8 December 2015 15:24Gewijzigd op 15 November 2020 23:54
beeld restaurant Katseveer
beeld restaurant Katseveer

De Franse bandenfabrikant Michelin kende maandag tijdens een jaarlijks terugkerend gala in Amsterdam de sterren toe aan restaurants in Nederland. Daaruit blijkt dat het culinaire niveau stabiel is gebleven. Geen enkel restaurant met één of meer Michelinsterren verliest een ster. Zeven restaurants zijn beloond met een eerste ster.

Restaurant Katseveer in het Zeeuwse Wilhelminadorp mag al negen jaar een ster voeren, maar toch was het ook maandag weer een spannend moment voor de eigenaren Rutger en Jessica van der Weel. „Als je een ster hebt, betekent het niet dat je hem niet kwijt kunt raken. Gelukkig hebben we hem voor komend jaar weer gekregen”, aldus Van der Weel maandag desgevraagd.

Dit jaar kreeg het restaurant vier keer controleurs over de vloer. „Dat is opmerkelijk veel. Natuurlijk denk je daar over na. Kom je in aanmerking voor een tweede ster? Zijn er twijfels over de ster die je hebt?”

Keukenploeg

Van der Weel had dit jaar te maken met nieuw personeel in de keuken. „De ster die we maandag kregen, is een compliment voor onze nieuwe keukenploeg. Het is altijd afwachten hoe wisseling van personeel uitpakt, maar nieuwe mensen zorgen ook voor nieuwe ideeën. Daar word je altijd beter van.”

Tegelijk ziet de chefkok dat zijn smaakpalet is verbreed. Al houdt hij ook van tradities, zoals een gerecht met mosselen en boerenkool, die al tien jaar op de kaart staat „en waar mensen voor terugkomen.”

Van der Weel houdt vanuit zijn christelijke principes de deuren van zijn restaurant op zondag dicht. „Vooral voor jongeren is dit een belangrijk signaal. Velen hebben het idee dat werken in de horeca geen optie is voor christenen vanwege het werk op zondag. Maar hier zien ze het bewijs dat het ook anders kan.”

Steeds vaker komen er leerlingen van het Calvijn College een korte stage lopen bij restaurant Katseveer om te zien of de horeca iets voor hen is. „Positief”, duidt Van der Weel deze ontwikkeling. „Maar ik maak me wel zorgen om de instelling van sommige jongeren. In de horeca is het hard werken. Je komt er niet als je bang bent om moe te worden.”

De Librije

Tijdens de uitreiking van de Michelinsterren bleek maandag dat het aantal driesterrenrestaurants gelijk is gebleven. Het waren er twee en dat blijft zo. De Librije in Zwolle en De Leest in Vaassen behoren nog steeds tot de top. In totaal telt Nederland nu 107 restaurants met de felbegeerde ‘étoile’ van de Franse bandenfabrikant: een record. Restaurant De Groene Lantaarn in Zuidwolde had een ster en heeft er een bijgekregen.

De zeven restaurants die bekroond zijn met één ster zijn restaurant De Heeren van Harinxma in Beetsterzwaag, Het Roode Koper in Ermelo, De Swarte Ruijter in Holten, Zarzo in Eindhoven, Joelia in Rotterdam, Aan de Zweth in Schipluiden en Strandlodge Winterswijk. De eerste drie zijn restaurants in een hotel.

In Joelia in Rotterdam is Mario Ridder chefkok. Hij had hiervoor De Zwetheul in Schipluiden, een tweesterrenzaak. Dat restaurant heet nu Aan de Zweth en heeft dus ook een ster in de wacht gesleept.

De Kromme Dissel in Heelsum heeft een record gebroken. Het is het enige Nederlandse restaurant dat 45 jaar lang onafgebroken een ster bezit. De verdeling van de 107 sterrenzaken is: twee driesterrenrestaurants, twintig tweesterrenrestaurants en 85 eensterrenrestaurants.

In de nieuwe Michelingids staan ook 133 restaurants met een zogeheten Bib Gourmand. Dit zijn zaken waar de gast een driegangenmenu onder de 37 euro kan nuttigen, bestaande uit seizoensgebonden producten.


Wat Michelin met eten heeft

Waarom geeft een fabrikant van autobanden sterren aan restaurants? Die historie gaat ver terug, tot rond 1900. Toen publiceerde het bandenmerk een gids voor vrachtwagenchauffeurs met adressen van Franse hotels en restaurants waar ze al dan niet fatsoenlijk konden eten.

De gids was gratis en feitelijk gewoon reclamemateriaal. Michelin besloot vanaf 1926 sterren uit te delen aan restaurants.

  • Bib Gourmand: Goed driegangenmenu. Onder 37 euro.

  • Eén ster: Uitstekende keuken in zijn categorie. Redelijk betaalbaar.

  • Twee sterren: Fijne keuken die een omweg waard is. Behoorlijk prijzig.

  • Drie sterren: Uitzonderlijke keuken die een reis waard is. Forse prijzen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer