CDA: Verplichte verzekering loondoorbetaling
DEN HAAG (ANP). Iedereen die werkt, zou verplicht een basisverzekering moeten afsluiten die regelt dat bij ziekte het loon maximaal twee jaar lang wordt doorbetaald. Op die manier vangen werkenden - zowel mensen in vaste dienst als zelfstandigen - de risico’s voor inkomensverlies deels zelf op. Werkgevers betalen dan alleen de eerste acht weken het salaris verplicht door, in plaats van de huidige twee jaar.
Het CDA gaat daar dinsdag voor pleiten in de Tweede Kamer, waar minister Lodewijk Asscher en staatssecretaris Jetta Klijnsma de begroting Sociale Zaken verdedigen. In een opiniestuk in de Volkskrant schrijven de CDA’ers Sybrand Buma en Pieter Heerma dat kabinetspartijen VVD en PvdA in een patstelling zitten terwijl ze de arbeidsmarkt uit het slop moeten trekken.
Veel bedrijven willen bijna geen vast personeel meer aannemen omdat het ze veel geld kost als iemand ziek wordt. Werkgevers halen daarom liever flexibele werknemers binnen zoals zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Die leveren weinig risico’s op en ze kunnen ze snel weer afstoten.
Maar voor de flexwerkers is deze situatie ook niet altijd goed, zeker niet als ze geen inkomen hebben wanneer ze door ziekte tijdelijk niet kunnen werken. Dat levert grote problemen op, zowel voor hunzelf als voor de maatschappij, stellen Buma en Heerma.
Een basisverzekering voor de loondoorbetaling moet er volgens het CDA uitzien als de basisverzekering voor de zorg. Door de verplichting zal de premie aanvaardbaar blijven. Bedrijven zullen minder huiverig worden om mensen, ook ouderen, aan te nemen.