Economie

Beroep op bijstand stagneert

DEN HAAG. Voor het eerst sinds 2008 groeit het aantal bijstandsgerechtigden niet meer. Toch zal het aantal mensen dat een beroep doet op de bijstand de komende jaren eerder stijgen dan snel dalen.

Redactie economie
30 November 2015 10:23Gewijzigd op 15 November 2020 23:43
beeld ANP
beeld ANP

Zo’n 442.000 Nederlanders krijgen bijstand, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.

Dat is evenveel als een halfjaar geleden en de eerste keer sinds het begin van de crisis in 2008 dat het aantal bijstandsgerechtigden niet verder groeit. In 2014 groeide het aantal bijstandgerechtigden nog met 8 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Eind 2008 kregen 304.000 mensen een bijstandsuitkering. Sindsdien zijn er 138.000 bijstandstrekkers bijgekomen: een stijging van 45 procent.

Hoewel het aantal bijstandsgerechtigden het afgelopen halfjaar niet verder toenam, was er wel een verandering in de groep mensen die bijstand krijgt. Zo steeg het aandeel van 45-plussers met bijstand.

„Jongeren profiteren eerder van het stijgende aanbod van banen dan ouderen”, aldus het CBS. Om diezelfde reden is ook het aandeel van 55-plussers met een werkloosheidsuitkering relatief groot.

Eén op de drie WW’ers betreft inmiddels mensen van boven de 55 jaar.

Ondanks het aantrekken van de economie zal het aantal mensen dat een beroep doet op de bijstand de komende jaren blijven stijgen, stelt Divosa, de organisatie van sociale diensten, in een rapport. „We willen graag dalende bijstandcijfers. Maar de realiteit is anders”, aldus de organisatie.

Nieuwe wetgeving (de Participatiewet) maakt dat de groep mensen die een beroep doet op de bijstand een stuk groter is omdat het beroep op andere uitkeringen steeds meer wordt teruggedrongen.

Ook strengere regels omtrent de WW-uitkering zorgen er voor dat mensen bij werkloosheid eerder zijn aangewezen op de bijstand.

Divosa pleit daarin voor voldoende financiële middelen om uitkeringen te betalen, maar ook om de instroom te beperken en de uitstroom te bevorderen.

„De praktijk is helaas anders”, aldus Divosavoorzitter René Paas. Volgens hem is het tekenend dat driekwart van de gemeenten zich genoodzaakt voelt om andere middelen aan te spreken om het noodzakelijke re-integratiebeleid te kunnen uitvoeren.

Het aantal mensen dat zonder recht op een WW-uitkering in de bijstand terechtkomt, is na 2008 verdubbeld en ligt volgens Divosa sinds september 2013 consequent op dat hoge niveau. Andersom is het aantal mensen dat vanuit de bijstand weer werk vond sinds september 2008 gehalveerd.

Circa een op de drie mensen die uitstromen, is binnen drie jaar weer aangewezen op een bijstandsuitkering. Jongeren tot 27 jaar en vrouwen vallen daarbij minder vaak terug op een bijstandsuitkering dan mannen en 27-plussers.

In heel 2014 stopte de bijstand voor 123.000 mensen. Voor zo’n 150.000 mensen startte de bijstand vorig jaar juist voor.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer