‘Dertiende maand’ voor melkveehouder blijft langer uit
DEN HAAG. Ze hadden gerekend op een extraatje vóór 1 december. Vanwege de lage melkprijs was dat heel welkom. Maar Nederlandse melkveehouders moeten dit jaar juist langer wachten op hun Europese inkomensondersteuning.
Tussen de 10 en de 15 procent van de melkveehouders zit momenteel krap bij kas, meldde de Rabobank eerder deze maand. Kees Romijn, voorzitter van de LTO-vakgroep melkveehouderij, hoort het om zich heen. Rekeningen blijven langer liggen. De boeren hoopten op een snelle uitbetaling van de zogeheten toeslagrechten –gemiddeld ruim 400 euro per hectare. Maar dat lijkt er niet van te komen, bleek dinsdag uit een brief van staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. Romijn is teleurgesteld en boos.
Wat is er aan de hand?
„Na het boerenprotest van begin september in Brussel heeft de Europese Commissie de weg gebaand voor een versnelde uitbetaling. Dat geldt voor alle boeren in Europa. Via een vereenvoudigde procedure mogen de lidstaten het jaarlijkse voorschot op de inkomensondersteuning vanaf 16 oktober uitbetalen. Maar uit de brief van Van Dam blijkt dat de RVO (de overheidsinstantie die de uitbetaling in Nederland uitvoert, TR) achterloopt. De uitbetaling van de voorschotten start een paar dagen eerder dan in andere jaren, maar het duurt veel langer voordat alle boeren hun geld binnen hebben.”
Waar ligt dat aan?
„De staatssecretaris schrijft dat het systeem ingewikkelder is geworden onder de regels van het nieuwe Europese landbouwbeleid, dat dit jaar van kracht werd. Dat mag zo zijn, maar na een voorlopige controle kan het voorschot sneller betaald worden. Als Economische Zaken en RVO de ruimte die Brussel biedt, serieus en adequaat hadden opgepakt, hadden alle voorschotten voor 1 december uitbetaald kunnen zijn. Volgens de brief van Van Dam lukt dat maar bij 30 procent van de boeren.”
Gaat het voor een gemiddelde melkveehouder om een substantieel bedrag?
„De inkomensondersteuning is een compensatie voor lagere inkomsten vanwege het gewijzigde landbouwbeleid van de Europese Unie. In de melkveehouderij gaat het om ongeveer een twaalfde van je totale inkomsten. Daarom vergelijk ik het weleens met de dertiende maand van werknemers die in loondienst zijn.”
Ziet u een oplossing?
„Het ministerie en de RVO moeten gewoon wat harder doorwerken. Dat moeten wij als boeren ook weleens, bijvoorbeeld als er vers gemaaid gras op het land ligt en er onweer in de lucht zit. Onze nieuwe staatssecretaris zou een prima start maken als hij het voor elkaar krijgt om alle voorschotten op zijn laatst in de tweede week van december uit te keren.”