Binnenland

OM vervolgt gemeente Staphorst niet

Staphorst. Het Openbaar Ministerie gaat ambtenaren van de gemeente Staphorst niet vervolgen. Inwoners Eline Faber en Peter Geers deden eerder dit jaar aangifte tegen de gemeente. Ambtenaren zouden vervalste bestemmingsplankaarten hebben gebruikt. Het OM onderzocht de zaak, maar van valse kaarten is niks gebleken.

Van onze correspondent
25 November 2015 11:32Gewijzigd op 15 November 2020 23:36
Het gemeentehuis van Staphorst. beeld Google Streetview
Het gemeentehuis van Staphorst. beeld Google Streetview

Dat hebben de aangevers Eline Faber en Peter Geers laten zelf laten weten. Het OM stelde het duo per brief op de hoogte en ook de gemeente kreeg begin deze week een dergelijke brief, waarin het OM aangeeft dat er geen valsheid in geschrifte is geconstateerd en dat er dus geen vervolging wordt ingesteld. De twee bewoners zijn ervan overtuigd dat ambtenaren met opzet valse kaarten gebruikten, maar volgens het OM is dat niet gebleken.

Burgemeester T.C. Segers van de gemeente Staphorst is blij met de conclusie van het OM, zo zei hij dinsdagmiddag. “Dat betekent veel voor de medewerkers. Je zult hier maar van beschuldigd worden. Dit gaf de mensen echt een knauw.”

Geers en Faber deden vorige week overigens een nieuwe aangifte tegen de gemeente Staphorst. Dit keer wegens smaad en laster. Het stel strijdt samen met twee andere families al jaren tegen de gemeente. Het gaat in alle gevallen om ruimtelijke ordeningskwesties. Ambtenaren zouden het niet zo nauw hebben genomen met de regels, zo luiden de beschuldigingen.

Een van de families, de familie Jansen, werd vorige week door de Raad van State in het gelijk gesteld. Volgens het hoogste rechtscollege had de gemeente Staphorst ten onrechte de bestemming van de boerderij van deze familie gewijzigd van ‘agrarisch’ in ‘wonen’. Boer Henk Jansen stormde begin oktober gewapend met een forse houten hamer de raadzaal binnen. Hij was ten einde raad en wilde het college van B en W te lijf gaan. Door de wijziging van de bestemming dreigde het boerengezin met vier kinderen zijn boerderij te verliezen.

Voormalig burgemeester J.D. Alssema liet begin dit jaar na alle commotie in de regionale media een intern onderzoek doen naar de integriteit van ambtenaren op de afdeling Ruimtelijke Ordening. De gemeentesecretaris voerde dit uit. De voorzitter van de Zwolse Rekenkamercommissie zorgde voor de externe toetsing. Aanvankelijk was een deel van het rapport geheim, maar in oktober zette de gemeente dit zogeheten feitenrelaas toch online.

Faber en Geers wilden ook openbaarmaking, maar toen ze zagen wat erin stond, deden ze aangifte van smaad en laster. Ze deden dat tegen de gemeentesecretaris die het onderzoek uitvoerde, maar ook tegen de raad die besloot tot openbaarmaking. Volgens Faber en Geers wist de raad dat informatie ontbrak of niet klopte. Het duo overhandigde de raadsleden namelijk hun kant van het verhaal. De lezing van de gemeente werd online zet.

Het doel van de aangifte is om een rectificatie af te dwingen. Dit kan via een rechtszaak, maar dan moet je eerst aangifte doen. De raad nam het besluit tot openbaarmaking en de raad is de enige die kan besluiten tot rectificatie. Vandaar de aangifte tegen de raad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer