Spanningen zetten beurzen fors lager
AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenbeurzen stonden dinsdagmiddag fors lager. De aanhoudende terreurdreiging, het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig door Turkije en de dalende grondstofprijzen drukten op het beurssentiment. Een onverwachte toename van het Duitse ondernemersvertrouwen kon het tij niet keren. Verzekeraar Delta Lloyd ging in de Amsterdamse hoofdindex fors omhoog, na een suggestie van Rabobank dat branchegenoot NN de verzekeraar zou kunnen overnemen.
De AEX-index op Beursplein 5 stond kort na de openingsbel op Wall Street 1,6 procent in het rood op 458,55 punten. De MidKap zakte 1,4 procent naar 686,12 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 1,8 procent. De Turkse beurs zakte 3,7 procent en de Russische hoofdindex ging 3,3 procent omlaag.
Delta Lloyd was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 5 procent. Het idee van Rabobank, waarbij een analist een scenario schetst dat NN zijn branchegenoot overneemt voor een attractieve prijs, zette het aandeel van de verzekeraar flink hoger. NN zakte 0,1 procent.
Het Franse kabelbedrijf Altice bungelde onderaan de AEX met een verlies van ruim 9 procent. Volgens kenners zet de verkoop van 61 miljoen zogenoemde A-aandelen door Goldman Sachs, waarmee de bank een optietransactie met Altice-oprichter en miljardair Patrick Drahi financiert, de koers onder druk.
In de MidKap zakte luchtvaartconcern Air France-KLM 3 procent. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een waarschuwing gegeven voor alle reizen naar het buitenland, vanwege de toegenomen terreurdreiging. Op 29 juli hadden de Verenigde Staten al Amerikanen opgeroepen voorzichtig te zijn als ze op reis gaan. De reiswaarschuwing is nu een niveau hoger.
Het Duitse modehuis Hugo Boss verloor in Frankfurt 5,2 procent. Het bedrijf zei zijn eerder afgegeven verkoopdoelstellingen voor volgend jaar niet te zullen halen. Moeizame marktomstandigheden in de VS en China beletten het bedrijf om aan de eerder voorziene omzetplus van 6 tot 9 procent te voldoen.
De euro was 1,0638 dollar waard, tegen 1,0605 dollar bij het Europese slot op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3,4 procent tot 43,17 dollar. Brent werd ook 3,4 procent duurder en kostte 46,35 dollar.