Paus brengt eerste bezoek aan Afrika
VATICAANSTAD (ANP). Paus Franciscus vliegt woensdag naar Afrika, waar hij gedurende zes dagen drie landen aandoet. Tijdens zijn eerste bezoek aan het Afrikaanse continent is hij te gast in Kenia, Uganda en de Centraal Afrikaanse Republiek. De reis staat in het teken van twee zaken: het geloof en de uitgebreide beveiligingsmaatregelen.
Het eerste doel is Kenia. Vanaf de landing woensdagavond in Nairobi staan er 10.000 politiemensen gereed. Kenia heeft enige ervaring met het ontvangen van hoogwaardigheidsbekleders. Afgelopen juli bezocht de Amerikaanse president Obama het land. Tijdens het bezoek van Obama probeerden de autoriteiten de bevolking thuis te houden, dit keer is het omgekeerde het geval. De overheid ziet graag juichende mensen langs de straten.
Vervolgens gaat de reis naar Kampala. De Ugandese overheid heeft eveneens circa 10.000 politiemensen klaarstaan. Franciscus gaat onder meer voor in een mis voor twee miljoen mensen.
In zowel Kenia als Uganda vrezen de veiligheidsautoriteiten voor de gewoonte van de paus zich onder de belangstellenden te begeven, hetgeen de beschermende maatregelen aanzienlijk bemoeilijkt. Kenia was recent meerdere keren het doelwit van gewelddadige acties van de islamitische terreurgroep al-Shabaab.
Het Vaticaan vreest echter ongetwijfeld het meest voor het bezoek aan de Centraal Afrikaanse Republiek, een land dat sinds 2013 wordt geplaagd door een burgeroorlog. De paus betreedt er grond die door meerdere groepen wordt betwist. De republiek is het schouwspel van geweld, armoede, ongelijkheid en felle religieuze twisten. Desondanks is er een rit in de open pausmobiel door de hoofdstad Bangui gepland.
Een woordvoerder van het Vaticaan ontkende tegen de Engelse krant The Guardian stellig dat Franciscus een kogelvrij vest zal dragen. Ondanks de uitgebreide veiligheidsmaatregelen heeft het Vaticaan zijn eigen veiligheidsexperts vooruit gestuurd om de situatie ter plekke te bestuderen. Parijs heeft het Vaticaan gewaarschuwd voor de onveilige situatie in zijn voormalige kolonie.