Politiek

Burger hoopt op steun voor belastingplan

DEN HAAG. Een meerderheid van de bevolking hoopt dat het kabinet alsnog steun vindt bij de oppositie voor een aangepaste versie van zijn belastingplan.

Redactie politiek
23 November 2015 09:49Gewijzigd op 15 November 2020 23:32
Premier Rutte. beeld ANP
Premier Rutte. beeld ANP

Uit een peiling van Maurice de Hond bleek zondag dat 57 procent van de bevolking vindt dat de Eerste Kamer moet instemmen met de aangekondigde lastenverlichting van 5 miljard euro. Een meerderheid vindt evenwel dat het belastingplan op punten moet worden gewijzigd. Zo zou de belastingverlaging volgens 70 procent van de kiezers deels ten goede mogen komen aan veiligheid (defensie, AIVD en politie).

Het belastingplan, inclusief de 5 miljard euro aan lastenverlichting, werd vorige week aangenomen in de Tweede Kamer, maar dreigt vanwege verzet bij oppositiepartijen op 15 december alsnog te sneuvelen in de Eerste Kamer. De voorstanders van het belastingplan –VVD, PvdA en CDA– komen daar vijf zetels tekort voor een meerderheid. Pogingen om ook SGP en CU, danwel D66, achter de plannen te scharen, zijn vooralsnog gestrand.

Als het belastingplan de eindstreep niet haalt, komt de geplande 5 miljard euro aan lastenverlichting ten goede aan aflossing van de staatsschuld. Ook raadde premier Rutte burgers in dat geval al aan om volgend jaar alvast geld apart te zetten, aangezien de Belastingdienst in de systemen voor de voorlopige aanslagen ervan is uitgegaan dat het belastingplan wel doorgaat. Als dat toch niet gebeurt, krijgen mensen in 2016 te veel geld terug, wat dan in 2017 moet worden terugbetaald.

D66-Kamerlid Verhoeven noemde die oproep van Rutte dit weekeinde „politieke chantage” en „een hele rare oproep” die voortkomt uit „paniek.” Ook SP-Kamerlid Bashir sprak in dit verband al van „chantagepolitiek.”

Verwerping van het belastingplan zou voor veel burgers betekenen dat hun koopkracht volgend jaar niet stijgt. Gemiddeld gaan werkende huishoudens er dan niet 800 euro op vooruit. Voor tweeverdieners is de koopkrachtschade zelfs ruim het dubbele.

Het kabinet kreeg de afgelopen dagen steun uit onverwachte hoek. In een gezamenlijke brief aan de leden van de Eerste Kamer doen de werkgevers- en werknemersorganisaties, verenigd in de Stichting van de Arbeid (Star), „een dringend beroep” op de senatoren om het belastingplan te steunen, omdat lastenverlichting juist nu „hard nodig” is. De werkgevers en werknemers wijzen tevens op „allerlei praktische complicaties en onzekerheid onder burgers en bedrijven” als het plan onverhoopt niet doorgaat.

De RMU sluit zich niet bij haar collega’s in de Star aan. Ze spreekt van een „gemiste kans” nu niet gekozen is voor een belastinghervorming die de economie écht een impuls had gegeven, maar slechts voor een „platte lastenverlichting.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer