Rijssense V1-ramp te horen in luistersteen Liberation Route
RIJSSEN. Door de onthulling van een zogeheten luistersteen is Rijssen opgenomen in de Liberation Route Europe.
Wethouder Aanstoot en de voorzitter van de Stichting Historisch Oarfgood Riessen, oud-huisarts Jan Slofstra, onthulden vrijdagmiddag de steen. Die heeft een plek gekregen op de hoek Haarstraat/Huttenwal voor het winkelpand van Le Thème.
De luistersteen is daar geplaatst, omdat vanaf die plek de voormalige ramplocatie op de Huttenwal goed is te zien. In het laatste oorlogsjaar stortte daar vlak na de lancering een V1 neer, waardoor tientallen Rijssenaren om het leven kwamen.
De luistersteen bevat een QR-code, waarmee een minihoorspel is te beluisteren over de ramp met de V1. Het luisterspel is gemaakt op basis van een verhaal van schrijver Gerrit Kraa in het boek ”Vensters op Rijssen”. In het verhaal wordt beschreven hoe de toenmalige predikant van de gereformeerde gemeente in de Walkerk, ds. W. C. Lamain, in de avonddienst van zondag 25 maart 1945 ernstig waarschuwde voor een naderende ramp. Die profetische woorden kwamen diezelfde nacht nog uit, toen de V1 neerkwam en een Engelse jachtbommenwerper een bom in de vuurzee wierp, waardoor de ramp nog groter werd.
Met de onthulling van de luistersteen is Rijssen onderdeel geworden van de internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De Liberation Route Europe richt zich op de bevrijding van het Europese vasteland van de nationaalsocialistische bezetter en met name op de langdurige gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. De route begint in Zuid-Engeland en gaat via Normandië, Parijs, de Ardennen, het Hürtgenwald, Zuid-Nederland en Oost-Nederland richting Berlijn.
Voorzitter Peter Kruk van de Stichting Liberation Route Europe zei dat mede door de luisterstenen het verleden wordt doorgegeven aan volgende generaties. Het bewijs daarvoor wordt al direct geleverd door enkele leerlingen van de reformatorische Jacobus Fruytier scholengemeenschap die een schrijfopdracht maken naar aanleiding van de onthulling van de luistersteen.
In Nederland zijn bijna 170 betekenisvolle plaatsen waar een luistersteen of een luisterzuil staat. Een deel van de provincie Overijssel was tot vorig jaar nog een witte vlek. De gemeenten Olst-Wijhe, Raalte, Deventer, Hellendoorn, Twenterand, Wierden en Rijssen-Holten waren nog niet opgenomen in de bevrijdingsroute. In al die gemeenten zijn, onder leiding van de projectleiders Eléon de Haas en Inke Camphens, intussen luisterplekken gemaakt.