Politiek

„Geen winstuitkering van heroïne Slotervaart”

DEN HAAG (ANP). Winst die het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam maakt met de productie van medicinale heroïne, wordt sinds 2012 niet meer uitgekeerd. Er is twee keer dividend uitbetaald, maar daarmee is gestopt op aandringen van het ministerie van Volksgezondheid waarvoor de drugs worden geproduceerd.

20 November 2015 20:06Gewijzigd op 15 November 2020 23:29

Dat schrijven minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn van VWS vrijdag aan de Kamer. Eerder deze maand ontstond ophef over de kwestie nadat in een boek was gemeld dat het ziekenhuis grote winst zou maken op de productie van heroïne en dit stil zou hebben gehouden.

„De suggestie dat het Slotervaart Ziekenhuis winst heeft gemaakt met de productie van medicinale heroïne en deze zou hebben uitgekeerd, geeft een vertekend beeld”, aldus de bewindslieden. VWS geeft jaarlijks 3 miljoen uit voor de heroïne.

Een dochterbedrijf van het Slotervaart Ziekenhuis produceert sinds 2006 de heroïne voor VWS. Het wordt gebruikt voor verstrekking aan drugsverslaafden die het onder begeleiding van hulpverleners krijgen toegediend. Het is het enige bedrijf in Europa dat medicinale heroïne maakt.

Volgens de brief is in 2007 en 2010 in totaal 300.000 euro dividend uitbetaald. Hiermee is gestopt omdat het ministerie dat „ongewenst” vond. Het was echter niet illegaal. Ook is vastgelegd dat de winst naar de reserves moet toegaan en dan alleen gebruikt mag worden om de risico’s af te dekken. Verder mag het ingezet worden voor wetenschappelijk onderzoek naar behandeling van drugsverslaafden en investeringen in de productielijn van heroïne. Ook is toen in 2012 afgesproken de prijs van de drug te verlagen.

Dat het ziekenhuis een dochterbedrijf gebruikt om de drugs te produceren is niet vreemd, aldus Schippers en Van Rijn. Het is een „algemeen bekend en geaccepteerd verschijnsel” om zodoende geldstromen gescheiden te houden en risico’s te spreiden. Het kan dan gaan om parkeerbeheer, de catering, vastgoed, maar ook geneesmiddelen worden vaak in aparte BV’s ondergebracht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer