Binnenland

Kamer fel tegen verbod hoofddoek

De Tweede Kamer voelt helemaal niets voor een verbod op het dragen van hoofddoekjes door ambtenaren. Op de LPF na vindt de Kamer dat de grondrechten ook voor ambtenaren gelden en dat er alleen in uitzonderingsgevallen beperkingen mogelijk zijn.

Redactie politiek
18 March 2004 11:14Gewijzigd op 14 November 2020 01:03

De LPF wil het liefst alle religieuze uitingen van ambtenaren in de ban doen, zo bleek woensdag tijdens een spoeddebat dat deze partij had aangevraagd. LPF-Kamerlid Eerdmans vindt dat de overheid absoluut neutraal moet zijn. Om die reden wenst hij bij het loket van het gemeentehuis niet geconfronteerd te worden met gehoofddoekte ambtenaren. Kamerleden en ministers die een hoofddoek dragen, ziet hij evenmin zitten. Ook keppeltjes en kruisen zijn in de ogen van de LPF’er taboe.

Aanleiding voor het debat was voor de LPF het bericht van vorige week dat het ministerie van Justitie voor vrouwelijke cipiers met een moslimachtergrond hoofddoeken had laten maken. Minister Donner blies die order voorlopig af toen hij ervan hoorde. Tijdens het debat van woensdag bleek dat het slechts om twee cipiers gaat die een hoofddoekje dragen.

Bij de LPF leeft de angst dat ons land verder „islamiseert” als de overheid niet waakt over de scheiding van kerk en staat. Azough (GroenLinks) wees hem erop dat die scheiding juist bedoeld is om de burger tegen de overheid te beschermen.

Ook SGP’er Van der Staaij zei niet te begrijpen waarom de scheiding tussen kerk en staat gevolgen zou moeten hebben voor ambtenaren die een hoofddoek dragen. Dat argument had Eerdmans er volgens hem „aan de haren bijgesleept.” Wel deelde hij de bezorgdheid over de islamisering van de samenleving.

Ook Huizinga (ChristenUnie) verweet Eerdmans dat hij de gewenste neutraliteit van de staat ten onrechte opvoert bij zijn pleidooi voor een hoofddoekverbod. „Niemand is neutraal.” Ze verweet hem de verhoudingen in de samenleving op scherp te zetten.

Eerdmans moest veel kritiek incasseren op het aanvragen van het spoeddebat. Een teken van „hijgerigheid”, vond CDA’er Sterk. De meeste fracties hadden de kwestie liever besproken tijdens de debatten over het rapport van de commissie-Blok over integratie. Ook komt er een notitie van minister De Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing aan over botsende grondrechten.

Eerdmans was vooral teleurgesteld in de opstelling van de VVD. Hij herinnerde fractiewoordvoerder Griffith aan een uitspraak van haar collega Wilders dat hij alle hoofddoeken zou verbieden zodra hij minister zou zijn. Ook Hirsi Ali heeft zich erg negatief over de hoofddoek uitgelaten.

Eerder deze week gaven de ministers Donner van Justitie en Remkes van Binnenlandse Zaken al aan dat religieuze uitingen in kleding voor ambtenaren zijn toegestaan. Alleen als de veiligheid of het functioneren in het gedrang komt, kan een verbod aan de orde zijn. Een gezichtsbedekkende sluier bij een onderwijzeres is bijvoorbeeld een probleem. Ook moet de neutraliteit van gezagsdragers niet in gevaar komen. Daarom mogen rechters, officieren van justitie en politieambtenaren geen religieuze symbolen dragen. Toen Peper minister van Binnenlandse zaken was, werd besloten dat politieagenten wel een hoofddoek zouden mogen dragen.

CDA’er Sterk vond dat er een grijs gebied is. Cipiers, stadswachten en marechaussees vindt ze twijfelgevallen. Religieuze uitingen horen volgens haar niet thuis bij openbare gezagsdragers. Ze wil een notitie hierover van het kabinet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer