Binnenland

Fries bedrijf wil geen homostagiair

DRACHTEN. Agrarische groothandel De Boer in Drachten weert de 25-jarige stagiair Bas van der Meer, omdat die praktiserend homoseksueel is.

Redactie binnenland
20 November 2015 11:41Gewijzigd op 15 November 2020 23:30
Schalk. beeld RD, Anton Dommerholt
Schalk. beeld RD, Anton Dommerholt

Daarover berichten diverse media deze dagen. Het AD citeert een brief waarin het bedrijf een toelichting geeft. „Daar God dit uitleven van je seksuele geaardheid nergens in zijn Woord goedkeurt, maar wel afkeurt, en voor ons Zijn Woord als richtsnoer geldt, kunnen we je (daar ik Hem meer gehoorzaam wil zijn dan mensen) niet aannemen. Het is nodig dat wij kleur bekennen en dat is niet iets wat je zo even doet Bas, dat weet jij denk ik heel goed, beter dan ik in ieder geval. Het is echter wel zo dat wij met dit besluit meer vrede hebben.”

Van der Meer stelt op Facebook: „Niet het feit dat ik een andere geaardheid heb, is het probleem, maar het uiten ervan wel. Een vriend hebben als man zijnde wordt anno 2015 blijkbaar nog niet door iedereen geaccepteerd.”

Volgens het AD gaat Van der Meer aangifte doen en zou hij overwegen naar het College voor de Rechten van de Mens te stappen.

Bedrijfseigenaar Hendrik de Boer, ambtsdrager in een kerk van reformatorische signatuur, zei vrijdagmorgen desgevraagd dat hij blijft bij zijn besluit om de stagiair te weren. Wat vindt hij ervan dat er kennelijk aangifte gedaan wordt en een procedure wordt gevoerd bij het college? „Dat wachten we dan wel af.” Hij laat merken het vervelend te vinden dat de kwestie in het nieuws is. Diverse communicatiekanalen van het bedrijf zijn afgesloten.

RMU-directeur Peter Schalk stelde vrijdag desgevraagd in te schatten dat hij een aangifte „niet kansrijk” acht. „Wat mij betreft maakt het bedrijf zich niet schuldig aan een misdrijf of zo.” Hoe een eventueel oordeel van het mensenrechtencollege zal uitvallen, zegt hij niet in te kunnen inschatten. „Dan zou ik alle feiten moeten kennen en iedereen in de zaak gesproken moeten hebben.” „Alleen afgaand” op mediaberichten „proeft” hij dat het voor het bedrijf een „principiële kwestie” betreft. „Het bedrijf zal geen lichtvaardig besluit hebben genomen.”

PvdA-wethouder Nieske Ketelaar (Economische Zaken) van Smallingerland, waar Drachten toe behoort, stelt vrijdag in een verklaring op de gemeentelijke website „verbijsterd” te zijn over de handelwijze van het bedrijf in Drachten. „Dit mag niet en dit kan niet”, meldt Ketelaar namens het gemeentebestuur.

De wethouder zal de werkgever op zijn „wettelijke verantwoordelijkheid wijzen.” „Ik vind het mijn morele plicht om deze werkgever namens het college op zijn discriminerende gedrag aan te spreken.” Daarmee wil de wethouder Bas van der Meer, inwoner van Drachten, „een hart onder de riem steken.”

Ketelaar wijst erop dat op gemeentelijke gebouwen onlangs de regenboogvlag wapperde in het kader van de Coming Outday. „Daarmee draagt het gemeentebestuur uit dat wij ervoor staan dat onze homoseksuele, lesbische, biseksuele en transseksuele inwoners in een veilige en respectvolle omgeving onderdeel uitmaken van onze samenleving en daar open over kunnen zijn. Dat statement mag geen loze kreet zijn.”

Homobelangenorganisatie COC vindt het „absurd en verboden” dat Van der Meer is afgewezen als stagiair, meldt de organisatie vrijdag op de website. Het COC zegt Van der Meer hulp te hebben aangeboden het besluit van het bedrijf aan te vechten. Het COC stelt dat „de Algemene wet gelijke behandeling discriminatie op grond van homoseksualiteit verbiedt en daarbij geen onderscheid maakt tussen ‘homo-zijn’ en ‘homo-doen’. Dat blijkt deze christelijke werkgever wel te doen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer