„Jihadisme overstijgt grenzen van banlieues”
UTRECHT (ANP). Het is te kort door de bocht om te stellen dat de armoedige banlieues van Parijs als broedplaats dienen voor radicalisering. Dat concludeert conflictdeskundige Luuk Slooter in een promotieonderzoek bij de Universiteit Utrecht.
Volgens hem zijn de autobranden, rellen en drugshandel in de beruchte buitenwijken vooral een vorm van spektakel en protest tegen een discriminerende buitenwereld. In de wijken zelf geven die acties status en respect.
De recente aanslagen in Parijs zijn volgens de onderzoeker een andere vorm van geweld. „De koppeling van jihadisme aan de banlieues is te onnauwkeurig en draagt mogelijk bij aan verdere stigmatisering van de Franse voorsteden”, zegt Slooter, die zijn onderzoek uitvoerde bij het departement geschiedenis van de Utrechtse universiteit.
Het gewelddadige jihadisme behoort volgens hem tot een ander repertoire van geweld. „Het overstijgt de grenzen van de banlieue, het is niet lokaal verankerd, maar mobiel en internationaal. Het wordt georganiseerd in internationale (online) netwerken en heeft andere doelwitten en functies. Jihadisme is niet afwezig in de banlieue, maar is er net zo min exclusief aan verbonden”, stelt Slooter.
Hij woonde in 4000 Sud, een beruchte voorstedelijke wijk ten noorden van Parijs, en deed er jarenlang onderzoek.