VN willen internationale vredesmacht in Gazastrook
De Verenigde Naties (VN) achten een internationale vredesmacht in de Gazastrook wenselijk. De VN–coördinator voor het Midden–Oosten, Terje Roed–Larsen, verklaarde woensdag voorstander te zijn van een „internationale aanwezigheid" als Israël zich uit het Palestijnse gebied terugtrekt.
Volgens het Franse persbureau AFP is het de eerste keer dat de VN een internationaal optreden in de Gazastrook ter sprake brengen. „We moeten alles doen om te voorkomen dat er na de terugtrekking chaos en anarchie in de Gazastrook ontstaat", zei Roed–Larsen tegen verslaggevers tijdens zijn bezoek aan Egypte.
De VN–coördinator sprak in Caïro met de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken over het Israëlische plan om de joodse nederzettingen in de Gazastrook te ontmantelen en het leger terug te trekken. Roed–Larsen benadrukte dat de Verenigde Naties, de Verenigde Staten, de Europese Unie en Rusland bereid zijn Israël te helpen met de terugtrekking uit de Gazastrook, dat sinds 1967 bezet wordt gehouden. De Palestijnse premier Qurei liet eerder al weten voorstander te zijn van een internationale vredesmacht.
De Palestijnse leider Arafat beschuldigde Israël woensdag ervan de Gazastrook verwoest achter te laten. „Ze willen Gaza verwoesten voor ze vertrekken, maar het Palestijnse volk zal niet knielen", aldus Arafat tegen de pers buiten zijn gehavende hoofdkwartier in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.
De Palestijnse leider reageerde op drie Israëlische luchtaanvallen op Rafah in de Gazastrook. Bij de operaties woensdagochtend en in de nacht ervoor kwamen zeker vier Palestijnen om het leven.
De Israëlische regering noemde het offensief een vergelding voor de twee zelfmoordaanslagen zondag in de havenstad Ashdod, waarbij tien Israëliërs en de twee daders om het leven kwamen. De strijdkrachten waren eerder dinsdag al met grondoperaties in de Gazastrook begonnen, waarvan minstens twee Palestijnen het slachtoffer werden. Volgens Israëlische media zou het leger een grote vrijheid van handelen hebben gekregen in de jacht op extremisten en hun leiders.
Tijdens de luchtaanvallen vuurden gevechtshelikopters raketten af op het vluchtelingenkamp Rafah. Het kwam tot gevechten tussen Palestijnse schutters en Israëlische militairen toen het leger een aantal huizen verwoestte.
De radicale islamitische bewegingen Hamas, Al–Aqsa Martelarenbrigades en een gewapende tak van de Fatah–beweging van Arafat hadden gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Ashdod opgeëist. Zij kondigden ook al wraakacties aan als reactie op de Israëlische vergeldingsoperaties.