Politiek

Harde clashes in vijfde debat Belastingplan

DEN HAAG (ANP). De verhoudingen tussen de fiscale woordvoerders in de Tweede Kamer zijn er na 35 uur debatteren over het Belastingplan niet beter op geworden. Partijen maakten elkaar in het vijfde debat dinsdagmiddag bittere verwijten, nu het Belastingplan dreigt te sneuvelen. Als dat gebeurt, gaat ook de geplande lastenverlichting van 5 miljard euro voor burgers en bedrijven niet door.

17 November 2015 16:50Gewijzigd op 15 November 2020 23:25

D66-leider Alexander Pechtold maakte dinsdag bekend dat zijn partij het Belastingplan niet steunt. Het CDA doet dat wel, maar daarmee heeft de coalitie van VVD en PvdA nog geen meerderheid in de Senaat.

VVD, PvdA en CDA vielen D66-Kamerlid Steven van Weyenberg aan. Die wierp CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt uiteindelijk voor de voeten dat die van een „oppositiehengst een coalitiepony is geworden”. Hij bespeurde ook „paniek in de coalitiebankjes”.

Van Weyenberg zei dat de mislukking van de onderhandelingen niet te wijten is aan de oppositie maar aan een „totaal verdeelde coalitie”. Ook Carola Schouten van de ChristenUnie, die vrijdag afhaakte, zei: „Het Belastingplan sneuvelt niet door een verdeelde oppositie, maar door een onwillige coalitie.” Rik Grashoff (GroenLinks) verweet het kabinet en de coalitie „een volstrekt gebrek aan regie”.

Van Weyenberg noemde het onverantwoord dat het kabinet in zijn ogen 5 miljard euro leent om het zonder ambities voor vergroening of extra banen uit te delen. Dat betekent dat D66 dus kiest voor geen koopkrachtverbetering voor de burgers en geen extra banen, verweet Ed Groot (PvdA) Van Weyenberg. Het Belastingplan moet 35.000 extra banen opleveren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer