Politiek

SGP haakt af bij belastingplan

DEN HAAG. Het kabinet kiest ervoor het belastingplan voor volgend jaar met enkele aanpassingen naar de Senaat te sturen, zonder dat het zich bij voorbaat verzekerd weet van voldoende steun van de oppositie.

Redactie politiek
13 November 2015 16:36Gewijzigd op 15 November 2020 23:20
Dijkgraaf. beeld ANP
Dijkgraaf. beeld ANP

Dat meldde premier Rutte vrijdagmiddag, kort nadat bekend was geworden dat de SGP zich definitief had teruggetrokken uit de onderhandelingen.

De SGP haakt af omdat de coalitie weigert eenverdieners, die volgend jaar tot wel vijf keer meer belasting betalen dan tweeverdieners met hetzelfde gezinsinkomen, tegemoet te komen.

De kwestie is voor de partij doorslaggevend. Er is vrijdag nog wel urenlang overleg geweest tussen de bewindsman en de SGP, maar dat leverde dus niets meer op.

Het kabinet heeft de steun van de oppositie nodig om het plan door de Eerste Kamer te krijgen, waar VVD en PvdA samen maar 21 van de 75 zetels hebben. Als dat niet lukt, blijft het tot de stemmingen in de Eerste Kamer op 15 december onzeker of de lastenverlichting van 5 miljard voor volgend jaar doorgaat.

Het kabinet past het belastingplan, waarover komende dinsdag in de Tweede Kamer gestemd wordt, nog op diverse punten aangepast om aan verschillende partijen tegemoet te komen. Wat in stand blijft, is de groeiende kloof tussen eenverdieners en tweeverdieners. Inzet van de SGP en ook die van de CU en het CDA was dat deze kloof verkleind zou worden.

„De nota van wijziging bevat diverse goede elementen. De TOG-regeling voor gezinnen met gehandicapte kinderen, de kinderbijslag en wat extra’s voor ouderen zijn positief”, stelt SGP-fractieleider Van der Staaij. „Maar de SGP kan niet akkoord gaan met de te grote en oneerlijke belastingkloof tussen eenverdieners en tweeverdieners. De door ons uitgestoken hand is door de coalitie niet gegrepen.”

Het SGP-amendement dat een tegemoetkoming vraagt voor de eenverdiener zal gewoon in stemming worden gebracht. Van der Staaij: „Dat amendement moet het halen, willen wij voor het Belastingplan kunnen stemmen. Liever met opgeheven hoofd afscheid nemen van dit plan, dan instemmen met een groeiende belastingkloof.”

Meer over
Eenverdieners

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer