Kort geding tegen uitlevering aan Rwanda
DEN HAAG (ANP). Twee van genocide verdachte mannen uit Nederland vrezen dat ze in Rwanda een oneerlijk proces krijgen. Vrijdag proberen Jean Claude Iyamuremye en Jean-Baptiste Mugimba met een kort geding in Den Haag te voorkomen dat ons land ze uitlevert.
Iyamuremye zou betrokken zijn bij een slachting bij de Ecole Technique Officielle in april 1994. Zijn advocaat Bart Stapert zegt dat de beschuldiging uitsluitend rust op anonieme getuigenissen. Zelf zegt Iyamuremye, die sinds 2003 in Nederland is, onschuldig te zijn.
Iyamuremye deed in Nederland aangifte tegen de huidige Rwandese president Paul Kagame. Dit omdat de president volgens Iyamuremye betrokken is bij mensenrechtenschendingen.
De andere verdachte, Mugimba, werd vorig jaar gearresteerd. De Rwandese autoriteiten verdenken ook hem van betrokkenheid bij de volkerenmoord in 1994. Zijn advocaten hebben eerder laten weten dat Mugimba een politiek proces te wachten staat.
Rwanda heeft de afgelopen jaren het land en het rechtssysteem weer proberen op te bouwen. Maar volgens Stapert kunnen zijn cliënten daar niet van op aan.
„Rechters zijn er niet onafhankelijk, getuigen worden onder druk gezet en advocaten zijn niet opgewassen tegen de politieke druk”, concludeert de advocaat. „Uitlevering staat dan ook gelijk aan veroordeling en een levenslange gevangenisstraf. Nederland zou zelf de vervolging kunnen en moeten overnemen.”
Stapert benadrukt dat politieke tegenstanders van de Rwandese regering ondertussen regelmatig verdwijnen of ze worden „op dubieuze gronden” langdurig opgesloten. „Dat laatste is ook gebeurd met Victoire Ingabire, die ook lange tijd in Nederland verbleef.”
Ingabire, die zeventien jaar in Zevenhuizen woonde, reisde begin 2010 naar Rwanda om daar mee te doen aan de presidentsverkiezingen. Ze mocht daar echter niet aan meedoen en werd in oktober 2011 gearresteerd omdat ze zich zou hebben ingelaten met terroristen.