Begrip VS voor labelen producten uit nederzettingen
WASHINGTON (AP). De Amerikaanse regering beschouwt de nieuwe regel van de Europese Unie, waardoor goederen die in joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever worden geproduceerd niet meer het label ‘Made in Israël’ mogen dragen, niet als een boycot van de joodse staat, maar als een technische aanwijzing voor consumenten. Dat heeft het ministerie van buitenlandse zaken laten weten.
In Israël is woedend op de invoering van de Europese regel gereageerd. Premier Benjamin Netanyahu heeft de EU ‘hypocriet’ genoemd en het blok beschuldigd van het hanteren van dubbele maatstaven. Een van zijn kabinetsleden spraks zelfs van ‘verborgen antisemitisme’. Zelfs leden van de Israëlische oppositie uitten kritiek.
Maar ‘wij vinden niet dat het aangeven van de herkomst van producten neerkomt op een boycot’, zei woordvoerder Mark Toner van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken. „En zoals u weet, wij beschouwen de nederzettingen niet als een deel van Israël. Wij zien het labelen van de herkomst van producten uit de nederzettingen niet als een boycot van Israël.”
Het doel van de maatregel is Europese consumenten correcte informatie te verstrekken over de herkomst van producten, zoals de regels van de EU voorschrijven, zei Toner. „Het is aan de EU om de richtlijnen te bepalen voor producten die in de EU-landen worden verkocht.” Volgens Toner is het ook geen nieuwe maatregel, maar een verduidelijking van bestaande Europese bepalingen. De VS kennen een vergelijkbare regel, alleen worden daar ‘producten van de Westoever’ niet verder gedifferentieerd tussen producten uit de nederzettingen of uit andere gebieden.