Drie vragen aan Koenders over migratietop
VALLETTA (ANP). De EU heeft donderdag een Afrikafonds opgetuigd om de toestroom van migranten van het continent te stoppen en te voorkomen. Ook kwamen de leiders van Europese en Afrikaanse landen een actieplan overeen om de terugkeer van migranten zonder recht op asiel te regelen, maar ook perspectief te bieden aan Afrikanen. Een kort vraaggesprek met minister van Buitenlandse Zaken en voormalig VN-gezant voor Mali, Bert Koenders.
Waarom gaat dit noodfonds en het actieplan het verschil maken?
„Met geld alleen kan je het migratieprobleem niet oplossen. Maar het kan werken als een hefboom om banen te creëren. Daarnaast zijn er over een heleboel zaken afspraken gemaakt: grensbewaking, de aanpak van smokkelaars en hulp voor de landen om hun eigen migratiestroom te managen. De afgelopen periode is er eigenlijk een gebrek aan aandacht geweest voor de oorzaken van migratie bij de traditionele ontwikkelingssamenwerking. Maar je ziet dat het belangrijk is dat de problemen waar we nu mee kampen internationaal moeten worden opgelost.”
Hoe heeft deze migratietop de relatie tussen de EU en Afrika veranderd?
„Of Europa het nu leuk vindt of niet: wij zijn nu vragende partij. Voor sommigen is het lastig, maar je kan niet meer aankomen met een lijstje: zo moet het. Afrika is, ondanks dat het nog steeds het armste continent is en grote problemen kent, gegroeid en zelfbewuster geworden. Bovendien is Europa niet meer de enige die er toe doet. Er wordt iets gelijkwaardiger onderhandeld. Bovendien draaide het deze keer niet alleen om geld, ook de Afrikaanse leiders brachten dat helemaal niet naar voren. Dat was echt opvallend. Het draaide ook over terugkeer en opvang of over meer grensbewaking en dan de vraag wie de mensen zal trainen.”
Waarom gaat dit werken?
„Ik weet niet of het gaat werken, maar ik wil dat het gaat werken. De eerste stap is gezet en als het wordt uitgevoerd, is dat natuurlijk schitterend. Dit is niet voor de bühne.”