Afscheidingsplan Catalonië opgeschort
MADRID (ANP). Het Spaanse constitutionele hof neemt een klacht in behandeling van de Spaanse regering over pogingen van de noordoostelijke regio Catalonië zich af te scheiden van Spanje. Dat betekent tegelijk dat iedere stap in het afscheidingsproces in juridische termen is opgeschort. Dat heeft het hof woensdag laten weten.
Het hof maakte de leden van het Catalaanse parlement ook duidelijk dat als ze deze beslissing negeren, ze ontheven kunnen worden uit hun functie en juridische procedures tegemoet kunnen zien. De Spaanse regering had eerder op de dag de grondwettelijke klacht tegen Catalonië ingediend.
Het Catalaanse parlement stemde maandag met een krappe meerderheid voor ‘een routekaart naar onafhankelijkheid’. De regio zou in anderhalf jaar tijd moeten zijn afgescheiden van Spanje. De nationalistische partij Junts pel Sí (Samen voor Ja) van Catalaans regeringsleider Artur Mas en de kleine extreemlinkse CUP (Kandidatuur Volkseenheid) loodsten met hun meerderheid de verklaring door het Catalaanse parlement. Die voorziet onder meer in het opstellen van een grondwet en het opzetten van eigen belasting- en sociale verzekeringsstelsel.
Premier Mariano Rajoy beschuldigde de separatisten in het Catalaanse parlement er woensdag van „meer dan vijf eeuwen van Spaanse eenheid te willen verwoesten met hun aanval op de democratie en de soevereiniteit van Spanje”.
De tekst was officieel geen onafhankelijkheidsverklaring, maar stuurt daar wel op aan. De tegenstanders van Junts pel Sí en de CUP beschuldigen de separatisten ervan enorme economische risico’s te nemen, terwijl ze in de verkiezingen van september geen meerderheid van de kiezers achter zich hadden. Junts pel Sí kreeg 39,5 procent en CUP 8,2 procent. Door het stelsel kregen ze wel een meerderheid in het Catalaanse parlement van 135 zetels.