Politiek

SGP en CU „op ramkoers” rond eenverdiener

DEN HAAG. Even leek een deal tussen kabinet, SGP en CU over de kostwinner nabij. Maar nu de stemming over het belastingplan in de Tweede Kamer nadert, ligt een abrupt einde aan vijf jaar van christelijke gedoogsteun aan het kabinetsbeleid van premier Rutte meer voor de hand.

Marcel ten Broeke
11 November 2015 11:26Gewijzigd op 15 November 2020 23:15
Dijkgraaf. beeld ANP
Dijkgraaf. beeld ANP

„Mag ik vaststellen dat ChristenUnie en SGP op ramkoers liggen met het kabinet?” Dat concludeerde GroenLinks-Kamerlid Grashoff dinsdagavond terecht, nadat er met de bijdrage van CU-Kamerlid Schouten een einde was gekomen aan enkele uren verhit debat over het belastingplan van het kabinet voor volgend jaar.

Grashoff doelde erop dat CU en SGP tijdens het debat luid en duidelijk lieten horen hun steun aan het belastingplan (waarin de lastenverlichting van 5 miljard euro is opgenomen) te zullen onthouden, wanneer de steeds verder groeiende kloof tussen een- en tweeverdieners niet „significant” wordt verkleind.

Vooropgesteld: Grashoff vindt dat helemáál niet erg. Samen met D66-Kamerlid Van Weyenberg hangt hij binnen de oppositie aan de volstrekt tegenovergestelde zijde van de boot als CU en SGP.

Als er al iets veranderen moet aan het belastingstelsel –en dat moet ook volgens D66 en GL– dan is het dat het „ambitieuzer” en „groener” moet. Maar van een extraatje voor de fiscaal zo geplaagde kostwinner gruwen beide partijen. Zéker als het geld daarvoor, zoals SGP en CU bepleiten, weggehaald wordt door „tweeverdieners zwaarder te belasten.”

Om zo’n „stap terug in de emancipatie” te voorkomen, stelde D66’er Van Weyenberg dinsdagavond zelfs bloedserieus voor het debat te schorsen om de minister van Emancipatie bij de behandeling te kunnen betrekken.

Vervelender voor SGP en CU is dat ook bij de coalitie de deur, die staatssecretaris Wiebes van Financiën vorige week juist op een kiertje had gezet, inmiddels weer in het slot dreigt te vallen.

Een paar euro extra kinderbijslag per kwartaal, dát kan er bij VVD en PvdA nog wel van af. Maar de eenverdiener serieus tegemoetkomen door de afbouw te beperken van wat zij smalend aanduiden met „de aanrechtsubsidie” gaat hun te ver. En juist dát, een beperktere afbouw van de algemene heffingskorting voor de niet-werkende partner, is wat CU en SGP eisen. Een pleidooi dat overigens gesteund wordt door een bonte stoet van andere oppositiefracties. Want ook SP, PVV en 50PLUS spraken dinsdag in de Kamer warme woorden over de kostwinner, die fiscaal zou worden achtergesteld.

Hoewel het mogelijk is dat Wiebes de kleine christelijke partijen vanavond tijdens het slot van de debatreeks over het belastingplan alsnog tegemoetkomt, leken VVD en PvdA zich dinsdagavond alleen maar verder van de kostwinner te verwijderen. Daarmee groeit de kans dat het niet het christelijke trio CDA, CU en SGP zal zijn dat het kabinet van gedoogsteun moet gaan voorzien in de Eerste Kamer. Met hun 17 zetels aldaar hadden zij exact die door de coalitie benodigde steun kunnen leveren. Het kabinet lijkt er echter steeds meer op te vertrouwen dat het met steun van andere partijen ook wel goed komt in de Senaat.

En dat zou best kunnen. Het is immers de vraag of het CDA zijn steun wérkelijk zal onthouden aan het belastingplan waarover de partij al zo veel lovende woorden sprak. Hoewel de christendemocraten de afgelopen dagen eveneens warme woorden prevelden over „de eenverdiener”, is het op zijn minst veelzeggend dat het CDA nog altijd geen steun heeft toegezegd aan het voorstel van SGP en CU om daadwerkelijk iets voor de kostwinner te doen.

Maar zélfs met steun van het CDA is de coalitie er niet. Wellicht gokt zij erop dat ook D66 in de Senaat het belastingplan niet zal torpederen. Zéker niet als die partij zo voorkomen kan dat de coalitie de door D66 zo verfoeide aanrechtsubsidie nieuw leven inblaast. Het worden, zo veel is zeker, nog interessante dagen tot 15 december, de dag dat de Senaat zijn oordeel velt over het belastingplan. Maar dat dit plan een eind maken kan aan vijf jaar van gedoogsteun –in wisselende combinaties– van SGP en CU aan het kabinetsbeleid van premier Rutte, is er de afgelopen dagen niet denkbeeldiger op geworden.

Meer over
Eenverdieners

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer