Buitenland

Rusland bepleit nieuw politiek systeem Syrië

MOSKOU/DAMASCUS. Rusland stelt voor dat er in Syrië een nieuw politiek systeem komt dat wordt voorbereid zonder dat president Bashar al-Assad de leiding over dat proces heeft.

Redactie buitenland
11 November 2015 09:27Gewijzigd op 15 November 2020 23:15
HAMA. Rusland steunt de Syrische president Assad onder meer door luchtaanvallen op rebellen. Maar Moskou stelde gisteren ook politieke hervormingen voor waar Assad niet bij betrokken zal zijn. beeld EPA
HAMA. Rusland steunt de Syrische president Assad onder meer door luchtaanvallen op rebellen. Maar Moskou stelde gisteren ook politieke hervormingen voor waar Assad niet bij betrokken zal zijn. beeld EPA

Dat heeft een woordvoerder van het Kremlin dinsdag bekend­gemaakt.

De regering en opposanten van Assad zouden in anderhalf jaar tijd een nieuwe grondwet moeten opstellen. Daarna kunnen de Syriërs een nieuwe president kiezen. Moskou sluit in het achtpuntenplan niet uit dat Assad aan die verkiezingen mee zal doen.

Rusland steunt het regime van de familie Assad al 45 jaar en heeft onlangs besloten militair in te grijpen om te voorkomen dat het instort. Het Kremlin lijkt bereid afscheid van Assad te nemen, als dat voorkomt dat Syrië in handen valt van soennitische extremisten. Dat zijn militair de sterkste tegenstanders van Assad, die zelf uit een minderheid komt, de alevieten. Die hangen een geloof aan met wortels in de sjiitische islam. Net als de christenen in Syrië vormen zij ongeveer 10 procent van de bevolking. Meer dan driekwart van de Syriërs is soennitisch. Veel alevieten en christenen zijn blij met de Russische bemoeienis.

Rusland schuift het vredesplan naar voren kort voor nieuw internationaal overleg over de Syrische burgeroorlog, dat later deze week in Wenen plaats moet hebben. Eind oktober kwamen in Wenen mogendheden bijeen die Assad steunen dan wel bestrijden. Het was voor het eerst sinds er in 2014 in Montreux en Genève door de Verenigde Naties een poging werd gedaan om de bloedige burger­oorlog diplomatiek te bezweren.

Naar schatting een kwart miljoen mensen zijn inmiddels door het Syrische oorlogsgeweld om het leven gekomen en meer dan de helft van de inwoners (circa 
23 miljoen in 2011) is ontheemd, gevlucht of verdwenen.

Een aanval met raketten of mortiergranaten heeft dinsdag een bloedbad veroorzaakt in de Syrische havenstad Latakia. Er vielen zeker 23 doden en 40 gewonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer