Politiek

Scheidend CU-voorman Slob sociaal en degelijk

DEN HAAG. Integer, intelligent en geïnteresseerd. Zo hebben ook de Haagse Binnenhofbewoners Arie Slob de achterliggende jaren leren kennen. Er valt slechts één minpuntje te noemen rondom zijn vertrek.

10 November 2015 12:01Gewijzigd op 15 November 2020 23:13
Van links naar rechts de ChristenUnieKamerleden Gert-Jan Segers, Carola Schouten, Carla Dik-Faber,  Arie Slob en Joël Voordewind voor aanvang van de fractievergadering hedenmorgen in het gebouw van de Tweede Kamer. Slob kondigde vanmorgen onverwacht zijn
Van links naar rechts de ChristenUnieKamerleden Gert-Jan Segers, Carola Schouten, Carla Dik-Faber, Arie Slob en Joël Voordewind voor aanvang van de fractievergadering hedenmorgen in het gebouw van de Tweede Kamer. Slob kondigde vanmorgen onverwacht zijn

Onverwacht kondigde Christen­Uniefractievoorzitter Slob (53) vanmorgen aan dat hij 1 december politiek Den Haag de rug toekeert. Per 1 januari gaat hij aan de slag als directeur van het Historisch Centrum Overijssel (HCO). Dat is het informatiecentrum voor de geschiedenis van de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle. Het HCO heeft zo’n dertig medewerkers in dienst en honderd vrijwilligers. Deze functie past prima bij Slob; hij is van huis uit historicus. Vanmorgen droeg Slob de fractievoorzittershamer over aan zijn collega Segers.

De opvolging van politieke leiders gaat bij nog al eens gepaard met het nodige gekrakeel. In die zin is het vertrek van Slob een schoolvoorbeeld hoe het wél moet. De partij en de fractie functioneren goed en van onderling geruzie is geen enkele sprake. En dat is mede de verdienste van Slob. Hij weet een positieve sfeer om zich heen te creëren die zijn politieke vrienden én vijanden weten te waarderen. De reactie van zijn medefractievoorzitter spreken boekdelen. „Een dienstbaar en trouw politicus, een plezierige collega. Ik vind het echt jammer dat hij weggaat”, zo stelt SGP-fractievoorzitter Van der Staaij.

Natuurlijk knetterde en knettert het wel eens met de SGP, maar de partijen houden dat aardig binnenskamers en willen daarmee zeker niet naar buiten treden. 
Dat hoort ook in zekere zin bij het spel, maar steeds komen ze 
er wel uit. Dat de SGP gedoogsteun verleende aan de coalitie van VVD, CDA en PVV, en de ChristenUnie dat onder geen beding wilde, heeft de relaties tussen Slob en Van der Staaij 
niet blijvend verstoord.

Rondom het tussentijds vertrek van Slob valt slechts één minpuntje te noemen. Nu de fractie Segers koos als opvolger, hebben de leden van de ChristenUnie het nakijken. Deze gang van zaken betekent feitelijk dat Segers bij de komende verkiezingen, die uiterlijk in maart 2017 plaatsvinden, de nieuwe lijsttrekker en partijleider wordt. Als verzachtende omstandigheid mag gelden dat Segers ook de meest geschikte kandidaat was. In de ChristenUnie zal mogelijk wel commentaar zijn op de procedure, maar grosso modo in ieder geval niet op de keuze voor de oud-journalist en oud-zendingswerker.

Slob leidde de partij op een ontspannen manier. Integer, intelligent en geïnteresseerd, zo typeerden kennissen van Slob hem in 2007 toen hij aantrad als fractievoorzitter. Zo hebben ook de Binnenhofbewoners en zijn partijgenoten hem leren kennen. Altijd was en is hij ook geïnteresseerd in de persoonlijke omstandigheden van de mensen met wie hij omgaat.

Het optreden van Slob was degelijk en gericht op het vinden van oplossingen. Slob had een duidelijk christelijk-sociaal profiel dat gepaard ging met financiële degelijkheid. Een sociaal vangnet zag hij niet als een hangmat.

Slob hield niet van politieke spelletjes. Daarom gaf hij soms in ronde bewoordingen zijn eisen aan in de richting van het kabinet. Kenmerkend waren de vele slotalinea’s waarmee hij zijn toespraken op partijbijeenkomsten afsloot. Met zijn rechterwijsvinger omhoog wijzend, zei dat God de eer moest krijgen, ook in de politiek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer