Grote kritiek op hoge lokale lasten
De rijksoverheid moet de stijging van de lokale lasten een halt toeroepen. Burgers en bedrijven betalen dit jaar gemiddeld 7,1 procent meer lokale lasten. Volgens vakbonden, werkgeversorganisaties en huisbezitters is dat onacceptabel omdat de lonen dit jaar bevroren zijn.
Vakcentrales FNV en CNV willen de hogere lokale lasten aan de orde stellen in het voorjaarsoverleg met het kabinet. De stijging voor dit jaar valt niet meer terug te draaien, aldus de bonden, maar een verhoging volgend jaar is uit den boze. Ook de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat de overheid moet ingrijpen.
De Vereniging Eigen Huis staat op haar achterste benen. De organisatie vindt dat de rijksoverheid moet ingrijpen door een maximum aan de jaarlijkse verhoging te stellen. De Consumentenbond eist dat de regering gemeenten gaat verplichten hun prestaties openbaar te maken. Dat heeft een dempend effect op hun tarieven, verwacht de bond.
Uit dinsdag gepubliceerde voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat provinciale heffingen dit jaar met 11,5 procent stijgen. Dat komt vooral door de hogere provinciale motorrijtuigenbelasting. De provincies vrezen volgens het CBS dat de uitgaven voor wegen en openbaar vervoer sterk zullen stijgen.
De waterschapsheffingen nemen toe met 6,9 procent, de sterkste stijging in bijna tien jaar, en de gemeentelijke lasten groeien met 6,5 procent. „Het percentage van 6,5 is vergelijkbaar met eerdere jaren. Ook de ontwikkeling van de belangrijkste gemeentelijke heffing, de onroerendezaakbelasting (OZB), is nog even sterk als andere jaren”, aldus het CBS.
De hogere lokale lasten zetten volgens de vakbonden en de werkgevers de afspraken uit het najaarsakkoord onder druk om de CAO-lonen dit jaar en volgend jaar nagenoeg te bevriezen. „Als aan de onderhandelingstafel voor de CAO’s de nullijn geldt, dan moet die nullijn ook aan andere tafels gelden”, stelde FNV-bestuurder A. Jongerius. Werkgeversorganisatie VNO-NCW gaat bij de Tweede Kamer aandringen op bevriezing van de OZB op het niveau van 2002.
Vereniging Eigen Huis meldde dat de stijging van de woonlasten in een aantal gemeenten alle perken te buiten gaat. De vijf gemeenten met de hoogste woonlastenstijging zijn volgens de vereniging Blaricum (+ 42,5), Zoeterwoude (+ 42,1), Graft-de Rijp (+ 27,6), Hunsel (+ 26,8) en Warmond (+ 26,3). In 85 van de ruim 500 onderzochte gemeenten stijgen de woonlasten volgens Eigen Huis meer dan 10 procent.
De vereniging is furieus en uitte vorige week al haar ongenoegen in een brandbrief aan de Tweede Kamer. „Gemeenten hebben altijd een rechtvaardiging, maar los van die rechtvaardiging hebben we in Nederland te maken met een economische recessie. Mensen met een klein inkomen kunnen dit niet opvangen. Die lijden hieronder. Dit treft iedereen”, aldus een zegsman.
Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten „zeggen de CBS-cijfers niets over de lasten voor de individuele burger.” De cijfers laten namelijk zien wat de gemeenten (en de provincies en waterschappen) dit jaar denken te innen aan heffingen. „Meer huizen, meer parkeerplaatsen, meer toeristen, meer bouwvergunningen et cetera laten bij gelijkblijvende of zelfs dalende tarieven toch nog hogere opbrengsten zien”, aldus de vereniging.