„Cantate Deo brengt mooie mix van geestelijk lied en klassiek werk”
Cantate Deo bestaat een halve eeuw. Het christelijke gemengde koor uit Amersfoort begon vijftig jaar geleden als een klein koor van de Adventkerk in de keistad. Sinds de komst van Peter Eilander als dirigent in 1980 groeide Cantate Deo echter uit tot een groot regionaal koor dat zich volgens voorzitter Teun van Walderveen kan meten met vergelijkbare koren zoals Jubilate Deo uit Woudenberg en Vox Jubilans in Waddinxveen.
Op het hoogtepunt, begin jaren 90 van de vorige eeuw, telde Cantate Deo rond de 150 leden. „Toen was er zelfs een ledenstop”, aldus Van Walderveen, die zelf ruim twintig jaar in het koor zingt. Momenteel staat de teller precies op honderd leden. „Een mooi aantal”, aldus de voorzitter. „Maar het is wel een uitdaging om dat op peil te houden.”
Cantate Deo zingt graag psalmen, zegt Van Walderveen. „Eilander heeft een voorliefde voor de psalmen. De achterliggende jaren heeft hij mooie bewerkingen gemaakt, die heel specifiek voor ons koor geschreven zijn. Hij probeert dingen bij ons uit; we zijn wat dat betreft een soort kweekvijver.” Maar Cantate Deo zingt meer. Ook geestelijke liederen, negrospirituals en klassieke koorwerken staan op de programma’s.
Het klassieke repertoire is iets van de laatste jaren, aldus de voorzitter. „Zo’n tien, twaalf jaar geleden is er een omslag geweest. Bij ons veertigjarig jubileum hebben we de Messe Solennelle van Louis Vierne uitgevoerd. Twee jaar later zongen we voor het eerst de ”Bethlehem” van J. H. Maunder. In 2009 stond de ”Crucifixion” van J. Stainer op het programma.” Er zijn koorleden die het liefst alleen geestelijke liederen zouden zingen, weet de voorzitter. „Maar dan mis je op een gegeven moment de uitdaging.” Anderen zouden graag alleen de grotere werken zingen. „Dan kun je beter naar een oratoriumvereniging gaan. Het mooie en uitdagende is de mix.”
Die mix is ook te zien in het programma voor het jubileumconcert dat Cantate Deo zaterdagavond 7 november in de Joriskerk in Amersfoort geeft. Psalm 84 vormt de rode draad. Rond dat thema klinken er composities van Eilander bij psalmen en geestelijke liederen, negrospirituals, het ”Geistliches Lied” van Mendelssohn, een deel uit ”Ein deutsches Requim” van Brahms, een stuk uit de ”Paulus” van Mendelssohn en het Sanctus van de Nederlandse componist Theodoor Verhey. Voor de gelegenheid herschreef Eilander een koraalcantate over ”Alle roem is uitgesloten” in de stijl van zijn leermeester Piet Zwart.
Van Walderveen typeert de zangers van Cantate Deo als „professionele amateurs” die graag hun tanden in een nieuwe kluif zetten, zoals straks met Kerst het stuk ”Love transcending” van John W. Peterson. Maar het koor vormt ook „een kleine familie”, zegt hij. „Toen een koorlid in de vakantieperiode overleed, hebben we binnen een paar dagen kunnen regelen dat we in de rouwdienst konden zingen. We zijn breed kerkelijk samengesteld, van Gereformeerde Gemeenten tot gereformeerd vrijgemaakt. Maar zingen verbindt.”