Buitenland

„Geldtransacties staan los van ontvoeringen”

Onderzoeksrechter Langlois, die jaren het speurwerk in de zaak-Dutroux leidde, ziet geen verband tussen de ontvoeringen van meisjes en financiële transacties tussen de verdachten onderling. Dat heeft hij maandag gezegd tijdens de laatste dag van zijn verhoor in Aarlen.

ANP
16 March 2004 10:41Gewijzigd op 14 November 2020 01:02

Volgens Langlois was er „op geen enkel moment” een verband te leggen tussen ontvoeringen en de bankrekeningen van de betrokkenen. Verder heeft onderzoek van duizenden in beslag genomen videocassettes ook niet tot een nieuw spoor geleid.

Marc Dutroux had op een bankrekening in Luxemburg een bedrag van bijna 62.000 euro staan. Daarmee speculeerde hij op de beurs en kocht hij een huis in Sars-la-Buissière, aan de Belgisch-Franse grens, waar hij onder meer de lichamen van de ontvoerde meisjes Julie en Melissa heeft begraven. Dutroux had met zijn ex-echtgenote Michelle Martin vier huizen. Beiden hadden eerder al eens een invaliditeitsuitkering van ruim 30.000 euro ontvangen.

Dutroux sprong volgens Langlois zorgvuldig om met zijn geld. Daarnaast wist hij zijn bankrekening ook aan te vullen door de verkoop van gestolen juwelen en waardepapieren. Medeverdachte Michel Lelièvre leefde alleen van zijn werkloosheidsuitkering en de geringe opbrengsten van zijn handel in xtc-pillen. Michel Nihoul leefde royaal toen hij een groothandel in vis runde. Later ging het ook met hem financieel bergafwaarts.

Langlois onderstreepte maandag nogmaals dat uitspraken van Dutroux dat hij „een meisje ging halen voor Nihoul” betrekking hadden op de komst van Slowaakse prostituees naar België. Nihoul wilde hen in bepaalde bars laten werken. Dutroux en Lelièvre reisden gezamenlijk naar Slowakije om daar meisjes te zoeken die voor Nihoul wilden werken. Langlois heeft altijd tegengesproken dat Nihoul betrokken was bij de ontvoering van minderjarige Belgische meisjes.

Langlois kreeg maandag verder forse kritiek en wantrouwen te verwerken van de ouders van Dutroux-slachtoffer Julie Lejeune, die voor het eerst het proces bijwoonden. Het echtpaar Lejeune vindt dat er nog te veel onduidelijkheid is over de ontvoering van hun dochter in 1995 en dat Langlois hun de afgelopen jaren nooit duidelijkheid heeft geboden.

Dutroux schuift de schuld voor de ontvoering en de verwaarlozing van Julie en haar vriendinnetje Melissa Russo, wier ouders het proces blijven mijden, door naar zijn medeverdachten. Op vragen over Julie en Melissa antwoordde hij volgens waarnemers in de zaal op een „uiterst kille manier”, die ertoe leidde dat ouders en het aanwezige overlevende slachtoffer Laetitia Delhez de rechtszaal tijdelijk moesten verlaten.

Dutroux’ advocaat Baudewijn zegt dat zijn cliënt „nu eenmaal zo is.” Dutroux stelde maandag overigens dat de twee Luikse meisjes Julie en Melissa al dood waren toen hij uit de gevangenis was ontslagen wegens autodiefstallen. Eerder zei hij dat de kinderen nog wel in leven waren. Zijn ex-echtgenote Michelle Martin had voor de kinderen moeten zorgen. Zij zei eerder echter al dat ze de „kinderkelder” in het Waalse Marcinelle niet in durfde, omdat de meisjes zich gedroegen als „wilde beesten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer