Politiek

SGP neemt geen genoegen „met een schijntje” voor alleenverdiener

DEN HAAG. Een eventueel gebaar van staatssecretaris Wiebes (Financiën) richting alleenverdieners moet voldoende substantieel zijn, wil de SGP het belastingplan voor volgend jaar steunen.

Redactie politiek
2 November 2015 10:49Gewijzigd op 15 November 2020 23:01
Wiebes. Beeld ANP
Wiebes. Beeld ANP

SGP-fractievoorzitter Van der Staaij benadrukte dit maandagmorgen op Radio 1, kort voordat Wiebes in de Tweede Kamer in debat zou gaan met de financieel specialisten van de Kamerfracties.

Onderwerp van gesprek is het belastingplan, waarvoor VVD en PvdA nog altijd naar steun hengelen van de oppositie. De coalitiepartijen komen in de Eerste Kamer namelijk zeventien zetels te kort om hun plannen, waaronder een lastenverlichting van 5 miljard euro, met succes door het parlement te kunnen loodsen.

Van der Staaij stelde geen genoegen te zullen nemen met een luttel bedrag erbij voor de kostwinner, die dankzij de kabinetsplannen in 2016 tot wel vijf keer meer belasting betaalt dan een tweeverdienersgezin met hetzelfde gezinsinkomen. „Een schijntje is niet genoeg”, aldus Van der Staaij.

Het verschil in belastingdruk loopt hard op doordat enerzijds de algemene heffingskorting voor de niet-werkende partner nog altijd ieder jaar wordt afgebouwd en het kabinet anderzijds de heffingskortingen verhoogt waarvan tweeverdieners meer profiteren (zoals de arbeidskorting en de inkomensafhankelijke combinatiekorting).

Als Wiebes de eenverdiener onvoldoende tegemoetkomt, stemt de SGP in de Senaat tegen het belastingplan, aldus Van der Staaij maandag in De Volkskrant. Ook CDA en ChristenUnie suggereerden in dat geval geen steun te zullen verlenen aan het belastingplan. De drie christelijke partijen kunnen samen precies de benodigde zeventien zetels leveren.

Het trio wil ook meer aandacht voor de koopkracht van ouderen en voor chronisch zieken en gehandicapten. De CU wil daarnaast meer ‘vergroening’ in het belastingstelsel.

Over hoe het kabinet de eenverdiener tegemoet zou kunnen komen, bestaat nog geen eenduidigheid. Vorige week, tijdens het eerste deel ven het debat, wierp CDA-Kamerlid Omtzigt op om de verhoging van de inkomensafhankelijke combinatiekorting te verschuiven naar de kinderbijslag. SGP-Kamerlid Dijkgraaf stelde in een reactie dat dit per saldo te weinig afsnoept van het forse verschil in belastingdruk tussen kostwinners en tweeverdieners.

In de aanloop naar het debat presenteerde SP-leider Roemer dit weekeinde een plan om op een andere, „eerlijkere” manier belasting op vermogen te heffen dan het kabinet wil.

Wie meer dan 1 miljoen euro bezit, gaat in het SP-plan voor het deel boven het miljoen 1 procent belasting betalen. Voor het deel boven de 2 miljoen euro moet 2 procent belasting worden betaald. Met de huidige lage rente zouden spaarders bovendien niet meer vanaf 20.000 euro spaargeld belasting hoeven te betalen, maar pas vanaf 62.000 euro.

Met de voorstellen kan 4,2 miljard euro worden geïnd.

Meer over
Eenverdieners

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer