Binnenland

GGZ reeg fouten aaneen voor Bossche moord

BREDA. Een ‘aaneenschakeling van verkeerde inschattingen’ zorgde ervoor dat de 25-jarige Demba D. 5 september vorig jaar ten onrechte niet werd opgenomen bij de GGZ. Dat beeld schetste de rechtbank in Den Bosch vrijdag op basis van het vertrouwelijke GGZ-rapport over het incident. Nadat D. op straat kwam te staan, bracht hij de 71-jarige Bossche oudijzerboer Lowie van Lent om.

30 October 2015 15:47Gewijzigd op 15 November 2020 22:58

Tegen de psychotische D. werd vrijdag tbs met dwangverpleging geëist.

Advocaat Tjalling van der Goot schetste op basis van hetzelfde rapport een, zoals hij zei, ‘schokkende’ gang van zaken voorafgaande aan de fatale ochtend. De pleegmoeder van D. had zijn gedrag herkend. Dat was hetzelfde als tijdens een psychose waarbij hij enkele maanden ervoor bij een politieagent een vingerkootje afbeet. Vanwege dat misdrijf onderging hij al een ambulante behandeling.

De pleegmoeder smeekte of ze de crisismedewerker van de GGZ mocht spreken om over de toestand van de man te spreken. Die weigerde dat echter pertinent. Wanhopig vroeg de vrouw de politie nog om haar zoon binnen te houden, maar daarvoor waren geen juridische mogelijkheden. „Het is onverantwoord. D. is een gevaar voor zichzelf en voor anderen”, zou de vrouw hebben uitgeroepen.

Om drie uur ’s nachts werd de man echter op straat gezet, zonder geld, zonder opvang. Daar zou hij de oudijzerhandelaar zijn tegengekomen. Volgens justitie wurgde hij hem, versleepte het lijk naar de nabijgelegen rivier de Aa in de Bossche binnenstad en liet het lichaam daar achter. Vervolgens liep hij in de gaten toen hij met het invalidenwagentje van ‘Lowieke’ met 25 kilometer per uur over de A2 bij Vught reed.

Toen de politie hem met een politiehond wilde oppakken, probeerde de extreem agressieve man met het schuim op de lippen de hond te wurgen.

D. kan zich niks meer herinneren. „Het is verschrikkelijk allemaal, maar ik kon er niks aan doen.”

Volgens advocaat Tjalling van der Goot is er geen direct bewijs dat zijn cliënt de oude man doodde. Hij vroeg vrijspraak, ook omdat er door zijn psychose geen opzet was. In elk geval wil hij niet dat er dwangverpleging bij de tbs komt kijken. ‘Dat is een ultimum remedium’.

De rechtbank doet 13 november uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer