Binnenland

Edelherten worden uitgezet in het Groene Woud in Noord-Brabant

TILBURG. Het edelhert is bezig aan een opmars. Na de Hoge Veluwe, de Oostvaardersplassen en het Weerterbos wordt ook het Groene Woud (Noord-Brabant) vanaf volgend jaar leefgebied van het majestueuze dier. Alleen de Partij voor de Dieren is tegen.

Orkun Akinci
30 October 2015 07:54Gewijzigd op 15 November 2020 22:57
TILBURG. Met de terugkeer van het edelhert naar Noord-Brabant gaat „de kwaliteit van de natuur hier onmiskenbaar omhoog.” beeld ANP
TILBURG. Met de terugkeer van het edelhert naar Noord-Brabant gaat „de kwaliteit van de natuur hier onmiskenbaar omhoog.” beeld ANP

Jan Baan kan zijn geluk niet op. Volgens de directeur van Brabants Landschap is er in Nederland haast geen betere plek voor het edelhert te vinden dan het Groene Woud, een 7500 hectare groot gebied tussen Tilburg, Eindhoven en Den Bosch. „Het edelhert is hier nog beter op zijn plaats dan op de Hoge Veluwe. Het Groene Woud, met zijn beekdalen, vochtige bossen, akkers en weilanden is zijn natuurlijke biotoop. Hier kan het grazen op zijn favoriete plaatsen. Het edelhert zal een waardig ambassadeur zijn van de natuur in een dichtbevolkt deel van het land.” Baan noemt de terugkeer van het edelhert „een kroon op het Groene Woud. Het biedt inwoners een mooie kans om de natuur van dichtbij te ervaren.”

Brabants Landschap maakt zich al jaren sterk voor de terugkeer van het statige dier in de provincie. Dat doet het met diverse partners, zoals gemeentebesturen, andere natuurorganisaties en boeren. Zelfs ProRail draagt een steentje bij met de aanleg van een ecoduct over het spoor tussen Eindhoven en Den Bosch. Want het edelhert moet wel bewegingsruimte krijgen.

Om boeren, waterschappen en boomkwekers in de regio niet onder het edelhert te laten lij-
den, worden de dieren uitgezet 
in een afgezet gebied van 300 
hectare. Door een 15 kilometer lang hek om het gebied te zet-
ten, is het de organisatie gelukt om ook draagvlak onder agrariërs in de omgeving te creëren. De 
enige tegenstander van de ontwikkeling lijkt de Partij voor de Dieren. Dat klinkt paradoxaal, maar de partij ziet meer in een verbinding van natuurgebieden zodat het edelhert zich uit zichzelf ergens kan vestigen. Eerder deze maand diende kamerlid Ouwehand daarom een motie in tegen het uitzetten van de dieren.

„De Partij voor de Dieren vindt het een gekunstelde situatie”, zegt Baan teleurgesteld. „Maar Nederland is nu eenmaal een dichtbevolkt land. Soms moeten we de natuur een beetje sturen.”

Met het uitzetten van de dieren komt er een einde aan een lange periode zonder edelhert. Baan: „In de late middeleeuwen kwamen ze hier nog voor. Ze verdwenen door de uitbreiding van steden en de aanleg van wegen. De adel ging vroeger graag op hertenjacht. Er bleven te weinig aaneengesloten domeinen over om de populatie in stand te houden. Nu hebben we eindelijk weer een groot aaneengesloten natuurgebied, verbonden door natuurbruggen. Noord-Brabant heeft weer de kwaliteit die het honderden jaren niet heeft gehad.”

Stilletjes hoopt Baan dat de edelherten in de toekomst het afgezette gebied kunnen verlaten. „Dat kan alleen als we natuurgebieden met elkaar kunnen verbinden, bijvoorbeeld met behulp van ecoducten. Maar als het blijft zoals we het nu hebben gepland, is het ook goed. De komst van het edelhert naar het Groene Woud leidt absoluut tot een betere kwaliteit natuur.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer