Forse investering in Rotterdamse raffinaderij
ROTTERDAM (ANP). ExxonMobil gaat de komen jaren meer dan 1 miljard dollar investeren in uitbreiding van zijn zogenoemde hydrocracker-installatie op zijn raffinaderij in het Rotterdamse havengebied. Dat maakte het Amerikaanse olieconcern donderdag bekend.
De installatie in de Botlek zet zware olieproducten om in onder meer smeermiddelen en laagzwavelige diesel. Met de uitbreiding zegt het concern tegemoet te willen komen aan de groeiende marktvraag. ExxonMobil verwacht dat het vergunningstraject eind januari 2016 afgerond zal zijn, waarna de bouw kan beginnen. De installatie zou dan in 2018 in gebruik kunnen worden genomen.
„Ondanks de moeilijke omstandigheden waar de raffinagesector mee kampt, houden we vast aan onze langetermijnstrategie om te investeren in projecten op strategische productielocaties waar we kunnen blijven groeien in concurrentiekracht en winstgevendheid”, aldus het bedrijf.
Havenbedrijf Rotterdam, de exploitant van Europa’s grootste haven, juicht de investering toe. „De investering van ExxonMobil geeft duidelijk het vertrouwen aan dat dit toonaangevende bedrijf heeft in Rotterdam. Waar elders in Europa raffinaderijen gesloten worden, wordt hier fors geïnvesteerd in modernisering. Daardoor blijven we als haven concurrerend in de raffinage en petrochemie”, aldus topman Allard Castelein van het havenbedrijf.
Met de investering wordt vooral „werkgelegenheid zeker gesteld”, aldus een woordvoerder van ExxonMobil. Op de raffinaderij in de Botlek werken momenteel circa duizend mensen.
Minister Henk Kamp (Economische Zaken) vindt het goed nieuws. „Dankzij de uitbreiding is de Rotterdamse raffinaderij, nu al één van de meest energie-efficiënte in Europa, straks in staat schonere basisolie en diesel te produceren. De investering en uitbreiding van circa 1 miljard dollar onderstreept de toonaangevende positie van de Rotterdamse haven en de daar gevestigde petrochemische industrie en zal deze nog verder versterken.” Volgens het NFIA (Netherlands Foreign Investment Agency) kan het project de komende 3 jaar 600 tot 1300 banen opleveren.