Meer verzet tegen financieringswijze scholen
DEN HAAG (ANP). In de Tweede Kamer bestaat steeds meer verzet tegen de wijze waarop scholen worden gefinancierd. Partijen vinden dat zij niet goed kunnen controleren of scholen de honderden miljoenen aan extra middelen echt uitgeven aan zaken waar de politiek het geld voor heeft bedoeld.
Overheidsgeld komt nu in een algemeen potje van de school terecht, die dat naar eigen inzicht mag gebruiken. Coalitiepartij VVD wil dat het kabinet gaat kijken naar alternatieven voor deze financiering, bleek woensdag in een debat over de onderwijsbegroting.
Tegelijk wil VVD-Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg dat de scholen wel hun vrijheid behouden. Ook wil hij niet terug naar het systeem waar de overheid de bonnetjes gaat controleren, zoals tot in de jaren negentig het geval was.
De liberalen vinden dat het onderwijs op alle fronten de kwaliteit moet verbeteren en daarbij moet inspelen op technische en digitale ontwikkelingen in de maatschappij. Ze hebben daarvoor tientallen suggesties overhandigd aan de bewindslieden van Onderwijs, Jet Bussemaker en Sander Dekker.
SP en PvdA stelden ook al vraagtekens bij de 150 miljoen euro waarmee drieduizend leraren aangesteld moesten worden. De Kamer wil precies weten hoeveel leraren er nu echt bij kwamen. Onlangs liep de Kamer al te hoop tegen de vele honderden miljoenen die scholen kregen om hun rekenonderwijs op te krikken. Ook daar bleek bij veel scholen niet zo veel van terechtgekomen.
Coalitiepartijen VVD en PvdA botsten over de selectie van studenten aan de poort. VVD wil dat graag maar krijgt vooralsnog geen steun.