Keert Wiebes zich richting de eenverdiener?
DEN HAAG. De vraag wie het in Den Haag met wie gaat doen, is weer uiterst actueel nu staatssecretaris Wiebes van Financiën de komende dagen besluiten moet welke partijen hij achter zijn belastingplan voor volgend jaar wil scharen.
In alle gevallen zullen die plannen –waartoe de lastenverlichting van 5 miljard euro behoort– moeten worden aangepast. Want als er maandag, tijdens de eerste ronde van de behandeling van het belastingplan in de Tweede Kamer, íéts duidelijk werd, dan is het wel dat geen enkele oppositiepartij zich zonder cadeautjes achter het kabinetsvoorstel schaart.
Helaas voor Wiebes komt zijn kabinet in de Eerste Kamer toch echt 17 zetels tekort voor een meerderheid, waardoor de bewindsman dus wel móét bewegen. Welke kant op, bleef maandag nog wat in de lucht hangen.
Op voorhand lijkt het christelijke trio van CDA, CU en SGP de meest waarschijnlijke kandidaat. De drie partijen legden maandag een vrij eenduidig en overzichtelijk wensenlijstje voor Wiebes op tafel: aandacht voor de koopkracht van ouderen, van zieken en gehandicapten en niet het minst van de alleenverdieners.
SGP-Kamerlid Dijkgraaf benadrukte zelfs dat voor zijn partij die laatste groep „prioriteit één, twee, drie én vier” is. Volgens de SGP’er is er, nu kostwinners tot wel vijf keer zwaarder worden belast dan tweeverdieners, sprake van een „absurde stimulering” van het tweeverdienerschap.
Ook volgens CDA-Kamerlid Omtzigt is bij kostwinners de grens in zicht. Hij rekende voor dat eenverdieners die vijf dagen werken tegen een modaal salaris beter drie dagen kunnen gaan werken. Een alleenverdiener met een modaal salaris en twee kinderen houdt namelijk van de 16.200 euro die hij bruto meer verdient dan iemand met één kind op het minimumloonniveau, netto slechts 1800 euro over. „Terwijl de kostwinner twee keer zo veel verdient en ook twee keer zo veel monden moet voeden. Waar blijft hier het draagkrachtprincipe?” vroeg de CDA’er zich hardop af.
De ”C3” droegen enkele ideeën aan om het belastingverschil tussen kostwinners en tweeverdieners te verkleinen, maar gaven aan dat de bal bij het kabinet ligt, nu er in de Eerste Kamer een motie is aangenomen die het kabinet oproept met voorstellen te komen om de „kloof” wat te dichten.
D66-Kamerlid Van Weyenberg stelde vast dat een lagere belastingdruk voor kostwinners in de modellen van het Centraal Planbureau (CPB) onmiskenbaar leidt tot minder banengroei dan de 35.000 waarop het kabinet nu rekent. „U bent dus bereid dit banenverlies voor uw rekening te nemen?” hield hij CDA, CU en SGP voor. Die antwoordden dat, anders dan in het CPB-model, niet-betaalde arbeid óók waarde heeft en het CPB bovendien te sterk focust op een hoger arbeidsaanbod, terwijl dit –met een werkloosheid van 600.000 personen– nu het probleem niet is.
De interrupties van D66 maakten in ieder geval duidelijk dat steun zoeken bij het trio D66, GroenLinks en CU voor Wiebes wat minder voor de hand ligt.
Komende maandag, als de bewindsman reageert op de wensen van de Kamer, zal duidelijk worden of hij zich inderdaad in de richting van de eenverdiener keert.