Politiek

„Meer nodig dan angstverhalen over vlees”

DEN HAAG (ANP). Consumenten hebben voor een verstandige keuze over hun eten meer nodig dan „angstverhalen over vlees”. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zei dat dinsdag in het vragenuurtje.

27 October 2015 14:27Gewijzigd op 15 November 2020 22:51

Volgens de VVD-minister gaat het om „de nuance”. Het gaat ook om hoeveel vlees je eet en hoe vaak. Ze verwees naar nieuwe richtlijnen over gezonde voeding die de Gezondheidsraad volgende week uitbrengt. Die gaan over de relatie tussen voeding en ziekte. Daarbij gaat het niet alleen om kanker, maar ook om bijvoorbeeld hart- en vaatziektes.

De richtlijnen van de Gezondheidsraad worden vervolgens door het Voedingscentrum volgend jaar verwerkt in nieuwe adviezen en een nieuwe schijf van vijf, zodat „mensen daadwerkelijk kunnen kiezen”, aldus Schippers.

Ze zei dat de uitkomsten in het rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties niet nieuw zijn. Dat er een relatie is tussen darmkanker met veel rood vlees en bewerkt vlees als bacon, knakworst en salami was al bekend. Volgens Schippers is het verstandig de ene dag een gehaktbal te eten en de andere vegetarisch. „Alles met mate.”

Schippers zei dat ze de juistheid van het WHO-rapport niet betwist, maar ze maakt zich wel zorgen over de veelheid aan voedingsadviezen. Daar kan hoopt ze een einde aan komen met een nieuw duidelijk voedingsadvies van het Voedingscentrum.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer