Koningin heeft nierbekkenontsteking, koning alleen op pad in China
PEKING (ANP). Koningin Máxima heeft een nierbekkenontsteking. Dat is maandag in Peking vastgesteld door een arts die haar heeft bezocht. Máxima mist daardoor maandagmiddag de officiële onderdelen van het staatsbezoek aan China.
Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laten weten.
Over haar aanwezigheid bij het staatsbanket maandagavond wordt later besloten, aldus de RVD. De koningin gaat dinsdag niet mee naar Yan’an voor een bezoek aan een lössplateau. Máxima, die maandag al het ochtendprogramma oversloeg, had in het weekeinde koorts gekregen.
Staatsbanket
Koningin Máxima is maandagavond (plaatselijke tijd) tijdens het staatsbezoek aan China wel aanwezig bij het staatsbanket. Koning Willem-Alexander en koningin Maxima begonnen zondagmiddag (lokale tijd) aan het staatsbezoek. Daarvoor verbleef het koninklijk paar voor een privéreis al een week in China.
Een nierbekkenontsteking (pyelonefritis) is een bacteriële infectie van de wand van het nierbekken van één of beide nieren. De ziekte, waarbij sprake is van koorts, eventueel met koude rillingen, pijn en algeheel ziek zijn, wordt in het algemeen behandeld met antibiotica. Veel drinken en rust helpen ook. Binnen een paar dagen na het begin van de behandeling zakt de koorts en worden de klachten minder. Een nierbekkenontsteking kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Het bericht van de ziekte van Máxima kwam voor de geplande aankomst bij de hutong wijk Dashilar, vlak bij het Plein van de Hemelse Vrede en het voormalige keizerlijk paleis. Dashilar is een traditionele wijk die aan de slopershamer is ontkomen en die voortvarend is gerenoveerd. De koning maakte een wandeling door een deel van de hutong, bekeek een klein museum voor traditionele geneeskunde en bezocht daarnaast de tentoonstelling ‘Next City Living Lab’.
Die presentatie over duurzame verstedelijking, die eerder onderdeel uitmaakte van de Beijing Design Week, gaf een beeld van ontwikkelingsmogelijkheden voor steden en wijken van de toekomst. Belangrijk voor China met zijn tientallen miljoenensteden. De koning sprak daar onder meer met architecten, ontwerpers en stedenbouwers.
Het ochtendprogramma werd afgesloten bij de Bank of Beijing, waar de hele ochtend al een rondetafelbijeenkomst werd gehouden van de top van het Nederlandse en Chinese bedrijfsleven. De koning kreeg van VNO-NCW voorzitter Hans de Boer een korte samenvatting van wat was besproken.