Staatsbezoek voor China geen routineklus
PEKING (ANP). Staats- en officiële bezoeken zijn in China lopende bandwerk. De hele wereld wil langskomen om zaken te doen en het is dan passen en meten in de agenda van de Chinese president Xi Jinping. Hij heeft maandagmiddag (lokale tijd) iets minder dan drie uur uitgetrokken voor het staatsbezoek van koning Willem-Alexander. De visite van het Nederlandse koningspaar wordt vrijwel meteen gevolgd door een bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.
Dat iedereen in Peking aanklopt, wil overigens niet zeggen dat het tweede Nederlandse staatsbezoek - in 1999 was koningin Beatrix de eerste - een routineklus is. De gastvrije ontvangst die Xi vorig jaar maart in Nederland ten deel viel, heeft er volgens ingewijden toe geleid dat er meteen een uitnodiging kwam voor Willem-Alexander.
Het programma van het staatsbezoek doet volgens Den Haag recht aan de breedte van de betrekkingen tussen China en Nederland. Het koningspaar bezoekt tot en met donderdag behalve Peking ook Yan’an, Shanghai en Hangzhou. In hun kielzog is een tweehonderd deelnemers grote economische missie meegekomen. Bedrijven als FrieslandCampina, Philips, DSM, KLM, maar ook Universiteit Wageningen, staan klaar om op tal van terreinen overeenkomsten te tekenen en informatie te delen over onder meer voedselveiligheid, duurzame verstedelijking, natuurbehoud, wetenschappelijk onderzoek en geneesmiddelen.
Tijdens het staatsbezoek komen ook de mensenrechten aan de orde. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken besprak de mensenrechtensituatie in juni nog met zijn Chinese ambtgenoot tijdens zijn bezoek aan Peking. Ook is de kwestie aan de orde geweest tijdens een bezoek van een Chinese delegatie aan Nederland, begin deze maand.
Staatsbezoek en handelsmissie beginnen zondag. Koenders begeleidt het koninklijk paar. Verder reizen staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) mee naar China.