Economie

„Limburg voor DSM, DSM voor Limburg”

DSM blijft in Limburg. Dat heeft bestuursvoorzitter P. Elverding van DSM Limburg vrijdag gezegd tijdens een grote demonstratie van medewerkers van DSM die door Heerlen trok. De demonstranten eisten extra investeringen om het verder afkalven van werkgelegenheid bij DSM te voorkomen.

ANP
12 March 2004 19:56Gewijzigd op 14 November 2020 01:02
HEERLEN – Ruim 2000 werknemers van DSM betoogden gisteren bij het hoofdkantoor in Heerlen tegen het „afbraakbeleid” van het chemiebedrijf. De demonstranten eisen van bestuursvoorzitter Elverding extra investeringen om het verder afkalven van werkgelegen
HEERLEN – Ruim 2000 werknemers van DSM betoogden gisteren bij het hoofdkantoor in Heerlen tegen het „afbraakbeleid” van het chemiebedrijf. De demonstranten eisen van bestuursvoorzitter Elverding extra investeringen om het verder afkalven van werkgelegen

Elverding beloofde dat DSM Chemelot zeker niet zal vergeten bij nieuwe investeringen. Chemelot is het industrieterrein in Geleen waar de DSM-fabrieken staan. „We hebben hier veel geïnvesteerd”, probeerde Elverding het boegeroep en gejoel van de demonstranten te overstemmen. De demonstranten riepen „leugenaar” en jouwden hem uit.

De demonstranten hebben hun twijfels over de goede bedoelingen van DSM. Ze verwijten DSM onder meer dramatisch slecht management. FNV-bestuurder Henk van Rees bood Elverding een petitie aan met daarin de eis dat DSM stopt met de afbraak van de werkgelegenheid. Hij verweet DSM de locatie in Geleen dood te laten bloeden. „In de jaren tachtig werkten op deze plek nog 15.000 mensen bij DSM, nu nog maar 5000, en binnenkort worden dat er slechts 4000”, hield Van Rees de demonstranten voor. „Op termijn zit je bij DSM verkeerd op de Geleen-site.” Hij eiste dat DSM „vele miljoenen” investeert in het aantrekken van nieuwe bedrijven op de nog braakliggende gronden op Chemelot.

De demonstranten werd onder meer een hart onder de riem gestoken door de Limburgse gouverneur Van Voorst tot Voorst, die zei dat Limburg er alleen voor DSM kan zijn, als DSM er voor Limburg is. Ook waarnemend burgemeester H. Lurvink van Heerlen, oud-burgemeester van Geleen, sprak de demonstranten toe: „De kompels in de mijnen en de werknemers van DSM hebben veel in het bedrijf geïnvesteerd. Nu moet DSM in deze mensen investeren.”

„Chemiebedrijf Sabic laat DSM zien hoe het moet”, zei Van Rees. „Sabic investeert een miljard euro in de uitbreiding van de krakers en fabrieken in Geleen, en vestigt hier het Europese hoofdkantoor.” Van Rees wees erop dat de overheid sinds de mijnsluitingen 3 tot 4 miljard geïnvesteerd heeft in DSM. „Het bedrijf heeft dus een ereschuld aan Limburg en Nederland. Het is onbegrijpelijk dat DSM een beroep op die ereschuld afdoet als niet ter zake doende.”

Voor vrijwel alle DSM’ers was het vrijdag de eerste werkonderbreking en demonstratie in hun leven. De actiebereidheid bij DSM was nooit groot, zei Van Rees. Maar hij dreigde met nieuwe acties „wanneer nodig.”

Unibestuurder V. Vonken eiste het behoud van de 5000 banen in Geleen: „Meneer Elverding, deze manifestatie kan u niet onberoerd laten. Het aantal werknemers van DSM dat de afkeer betreffende de voorgenomen reorganisatie en het weinig florissante toekomstperspectief voor de locatie Geleen uitspreekt is groot en de boodschap is duidelijk: Tot hier en niet verder. Genoeg is genoeg.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer