Politiek

Rutte: Srebrenica blijft zwarte bladzijde

AMERSFOORT (ANP). De massamoord in Srebrenica twintig jaar geleden „zal altijd een zwarte bladzijde in de geschiedenis blijven”. Dat liet premier Mark Rutte zaterdag weten na een gesprek met honderden Dutchbatveteranen in Amersfoort. Ook minister Jeanine Hennis (Defensie) was daarbij aanwezig. Volgens de premier zal het gesprek „het boek Srebrenica niet sluiten. Niet voor de nabestaanden, niet voor de veteranen en niet voor Nederland.”

17 October 2015 14:55Gewijzigd op 15 November 2020 22:39
Premier Rutte en minister Hennis (Defensie) hebben zaterdag in Amersfoort gesproken met Dutchbatveteranen. beeld ANP
Premier Rutte en minister Hennis (Defensie) hebben zaterdag in Amersfoort gesproken met Dutchbatveteranen. beeld ANP

De veteranen vinden dat de overheid hen na de val van Srebrenica niet genoeg heeft gesteund. Volgens Rutte hebben de militairen lang moeten wachten op de erkenning dat ze „onder bijzonder moeilijke omstandigheden naar eer en geweten hebben gehandeld”.

Een woordvoerder van de Dutchbatters zei dat het gesprek heel open is geweest. De veteranen hebben volgens hem het gevoel „dat de bewindslieden vandaag echt naar hen hebben geluisterd. Ze noemen gesprekken constructief en er komt zeker een vervolg.”

De veteranen hebben zich de afgelopen tijd georganiseerd. Met vragenlijsten die door ruim 170 oud-Dutchbatters zijn ingevuld, hebben ze in kaart gebracht wat er leeft binnen de groep. Zo hebben veel veteranen het gevoel dat twintig jaar later nog steeds niet alle feiten rond de val van Srebrenica duidelijk zijn. Zo bleek onlangs dat luchtsteun achterwege was gebleven door een internationale afspraak, waar Nederland niets van wist. Bijna alle Dutchbatters die de vragenlijst hebben ingevuld, vinden dat de politiek zich moet inzetten om zulke ontbrekende informatie boven tafel te krijgen.

Meer dan twee op de drie Dutchbatters willen excuses en rehabilitatie. Ze vinden dat de politiek Dutchbat in de kou heeft laten staan, zowel tijdens de desastreuze missie als daarna. Het draaginsigne dat was bedoeld om dat goed te maken, is volgens hen niet genoeg.

Ook vindt een groot deel dat de nazorg beter moet. Ruim een derde van de militairen die de vragenlijst hebben ingevuld, zegt dat bij hen PTSS (posttraumatische stressstoornis) is vastgesteld. Enkele veteranen voeren nog steeds rechtszaken hierover tegen Defensie.

Ook voormalig Dutchbatcommandant Thom Karremans in Srebrenica was zaterdag aanwezig. Hij vroeg eerder excuses van de Nederlandse regering voor de mislukte VN-missie in 1995. Na de val van Srebrenica werden duizenden moslimmannen gedood door Bosnische Serviërs.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer