Kerk & religie

Misbruik kost RKK Nederland 39 miljoen

VATICAAN. Het onderzoek naar en de afwikkeling van het seksueel misbruik gaat de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland rond 39 miljoen euro kosten. Dat blijkt uit de laatste cijfers die deze week namens de bisschoppen en de religieuze oversten zijn bekend gemaakt.

Redactie kerk
16 October 2015 15:33Gewijzigd op 15 November 2020 22:37
Deetman beeld ANP
Deetman beeld ANP

Tot 1 januari 2015 is 16 miljoen euro toegekend als genoegdoening voor gegrond verklaarde klachten. Dat komt neer op een bedrag van gemiddeld 30.000 euro.

Bij de onafhankelijke klachtencommissie zijn nog 393 klachten in behandeling. Gemiddeld wordt 20% ongegrond verklaard. Dat betekent dat rekening moet worden gehouden met een bedrag van ruim 9 miljoen euro aan toekenningen voor gegrond verklaarde klachten.

De huidige klachten- en compensatieregeling is een voortvloeisel van het onderzoek en advies door de Commissie Deetman. Alleen al dat onderzoek kostte 2,3 miljoen euro. Daarnaast bedroegen de organisatiekosten voor de behandeling van misbruikklachten over de periode 2010 tot en met 2014 in totaal bijna 9,4 miljoen euro.

De kosten van de Commissie Deetman en de organisatiekosten van met het Meldpunt Seksueel Misbruik, in totaal 11,7 miljoen euro, wordt gelijkelijk verdeeld tussen bisdommen en de bij de Konferentie van Nederlandse Religieuzen (KNR) aangesloten orden en congregaties. Daarmee lijken de bisdommen onevenredig veel te betalen, omdat 70% van de klachten religieuzen betreft.

Waar de bisdommen 4,8 miljoen hebben moeten neertellen aan financiële compensatie, hebben de religieuzen 11,2 miljoen op tafel moeten leggen. Bij gelijke verhoudingen komt daar voor de bisdommen nog 2,8 miljoen bij en voor de religieuzen bijna 6,9 miljoen aan nog af te handelen klachten.

De totale kosten van het misbruikschandaal kunnen daarmee oplopen tot 39 miljoen euro.

De bisschoppen en de religieuze oversten lieten weten dat er daarnaast toch erkenning en genoegdoening komt voor misbruikslachtoffers wier klacht bij gebrek aan steunbewijs ongegrond is verklaard. Voorwaarde is wel dat hun klacht door de klachtencommissie als “authentiek en geloofwaardig” moet zijn aangemerkt.

Naast een gesprek met vertegenwoordigers van de Rooms-Katholieke Kerk krijgen deze slachtoffers, in totaal rond 250, als genoegdoening bedragen aangeboden die, naar ernst van de klacht, variëren van 1.000 tot 17.500 euro. Met de genoegdoening is een bedrag van 1 miljoen euro gemoeid. Daarnaast is er een miljoen uitgetrokken voor slachtoffers van geweld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer