„Veiligheid zelfstandige ouderen onvoldoende”
NIJMEGEN (ANP). Het is niet goed gesteld met de veiligheid in huizen voor zelfstandige senioren. Zij wonen vaak in appartementengebouwen, die niet zoals verpleeghuizen aan extra veiligheidseisen hoeven te voldoen. Bouwbesluiten en regelgeving moeten aangepast worden.
Dat stelt het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), dat onderzoek deed naar de brand in een seniorencomplex in Nijmegen. Daarbij vielen vier doden en tientallen gewonden.
„Het bouwbesluit schrijft voor dat mensen altijd veilig moeten kunnen vluchten. De aanname daarbij is dat mensen altijd wel 30 meter door de rook kunnen lopen. In Nijmegen bleek dat zeker vier ouderen dat niet konden”, aldus René Hagen van het IFV woensdag. „De brandweer moest alle 94 bewoners helpen om naar buiten te komen. Dat leidde tot uitputting bij hulpverleners. Deze hulpvraag overstijgt de slagkracht van de brandweer en vraagt om extra maatregelen.”
Volgens het IFV zijn seniorencomplexen waarin ouderen lang zelfstandig blijven wonen „een woonvorm die de hulpverlening nog niet kent.” „Als er niet meer voorwaarden worden gesteld, verwachten we dat het aantal brandslachtoffers onder ouderen met 33 procent gaat stijgen”, aldus Hagen.
In Nijmegen had maar één van de 71 appartementen een rookmelder. Op de galerijen van het gebouw ontbraken ze helemaal. Veel van de hoogbejaarde, fysiek beperkte bewoners hadden de nooduitgangen nog nooit gezien. De vluchttrappen waren steil, smal en ongeschikt voor minder valide bewoners. Het verloop van de brand in Nijmegen wordt verplichte lesstof op de Brandweeracademie.