Economie

ASML ziet meer terughoudendheid bij klanten

VELDHOVEN (ANP). ASML bespeurt vergeleken met afgelopen zomer meer terughoudendheid bij sommige chipfabrikanten waar het gaat om investeringen in nieuwe productiemachines. Dat maakte de Veldhovense toeleverancier woensdag bekend.

14 October 2015 07:24Gewijzigd op 15 November 2020 22:32

ASML heeft de omzet zien dalen van 1,65 miljard euro in het tweede kwartaal naar 1,55 miljard euro in het derde. Die afname is in lijn met de verwachtingen die het bedrijf in juli zelf uitsprak. Er werden zoals verwacht relatief veel goedkopere machines afgeleverd. Ook de nettowinst nam af, van 370 naar 322 miljoen euro.

De omzet uit aanvullende diensten, zoals software en technische ondersteuning, is afgelopen kwartaal wel blijven groeien. ASML haalde daar 574 miljoen euro mee binnen, ruim 10 procent meer dan in de voorgaande periode. Voor komende jaar wordt een verdere groei verwacht, aldus financieel directeur Wolfgang Nickl.

Voor het vierde kwartaal gaat ASML uit van een omzet rond de 1,4 miljard euro, waar het eerder nog stelde dat een evenaring van het opbrengstenniveau in het derde kwartaal mogelijk was. Het bedrijf ligt daarmee naar eigen zeggen nog wel op koers om over heel 2015 een recordomzet in de boeken te zetten.

Met name producenten van rekenchips kijken de kat uit de boom. Daardoor zullen de opbrengsten in het vierde kwartaal toch lager uitpakken dan in de afgelopen drie maanden. Onder makers van geheugenchips blijft de vraag naar chipmachines tot en met de eerste helft van 2016 op een „gezond niveau”, maar verder reikt het zicht volgens Nickl niet.

De verkoop van machines met EUV, de allernieuwste technologie om schakelpatronen op halfgeleidermateriaal te etsen, blijft volgend jaar achter. Er worden drie machines geleverd in plaats van de eerder verwachte zes, zei Nickl. Technisch ligt ASML op schema met EUV, waarmee nu alleen nog wordt proefgedraaid, maar klanten stellen de aankoop van machines voor daadwerkelijke productie uit.

ASML ontving de afgelopen drie maanden bestellingen ter waarde van 904 miljoen euro. Het orderboek stond eind september op 2,88 miljard euro, tegen ruim 3 miljard euro eind juli. De brutomarge nam in het derde kwartaal licht af, maar bleef boven de 45 procent, een niveau dat ook voor het vierde kwartaal wordt voorspeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer