Fortis zet miljoenen opzij voor Parmalat
De bankverzekeraar Fortis heeft 20 tot 25 miljoen euro opzijgezet voor de gevolgen van de affaire bij Parmalat. Dat heeft bestuurslid en hoofd van de bankentak Herman Verwilst donderdag gezegd bij de presentatie van de jaarcijfers.
Fortis heeft naar eigen zeggen tien tot vijftien jaar zakengedaan met de Italiaanse zuivelproducent, die eind 2003 door opgepompte winsten en gesjoemel in de boeken is ingestort. De betrekkingen met de onderneming zijn na het uitbreken van het schandaal direct beëindigd, benadrukte Verwilst.
Hij wilde niet zeggen hoeveel geld Fortis in Parmalat had zitten. Het Nederlands-Belgische concern had aan verschillende bedrijfsonderdelen geld geleend, zowel in Italië als in andere delen van de wereld.
„Alle grote banken in Europa hebben geld uitstaan bij zulke grote ondernemingen met een dergelijke positie”, stelde Verwilst. Hij noemde Parmalat „geen kernklant” van Fortis en stelde dat hij niet een grote bankier was van het zuivelconcern. In totaal zette Fortis vorig jaar 762 miljoen euro opzij voor kredietrisico’s.
Andere Nederlandse banken hebben eerder al laten weten tientallen miljoenen euro’s te moeten reserveren voor de slechte leningen aan het Italiaanse concern. Onder meer Rabobank en ABN AMRO kijken tegen een strop aan.
Verwilst schrok toen hij voor het eerst hoorde van het nieuwe fraudegeval. „Nee, niet weer”, was zijn eerste reactie, zo vertelde hij donderdag. Fortis ging eerder al voor miljoenen het schip in door andere grote schandalen, waaronder de boekhoudaffaire bij Ahold.
Deze extreme gevallen zijn volgens hem niet te voorkomen. „Het is als bank zeer moeilijk om je tegen zulke fraude te beschermen”, aldus de bankier. „Je baseert je beslissing om ergens geld in te investeren op een aantal gegevens, waaronder de gecontroleerde cijfers van een bedrijf. Als die niet blijken te kloppen, wat kun je dan?”
Verwilst zei te hopen dat de regelgeving aangescherpt wordt, zoals in de Verenigde Staten is gebeurd na de Enron-affaire.