Politiek

CPB onderzoekt belastingdruk gezinnen

DEN HAAG (ND). Het Centraal Planbureau (CPB) gaat berekenen hoe de belastingdruk volgend jaar uitpakt voor verschillende typen huishoudens.

ND
12 October 2015 08:03Gewijzigd op 15 November 2020 22:29
beeld ANP
beeld ANP

Acht oppositiepartijen willen weten of er nog wel naar draagkracht belasting wordt geheven. „Of bestaat het belastingsysteem nog louter uit prikkels?” vraagt CDA-Kamerlid Omtzigt zich af, die zaterdag de informatieaanvraag bij het CPB bevestigde. Het CPB heeft toegezegd de berekeningen te maken, en publiceert de resultaten binnen twee weken. Tweede Kamerleden kunnen de uitkomsten gebruiken bij de behandeling van het belastingplan en de begroting voor Sociale Zaken.

Het verzoek bij het CPB is ingediend namens SP, CDA, ChristenUnie, SGP, Partij voor de Dieren, PVV, 50PLUS en Kuzu/Öztürk. De partijen willen inzicht in hoeveel geld huishoudens in de bijstand, met minimumloon, met modaal loon en met bovenmodaal loon overhouden na het betalen van alle inkomenstenbelastingen, en na de huur- en zorgtoeslag waar zij recht op hebben. De uitkomsten worden bovendien uitgesplitst naar alleenstaande ouders, eenverdieners en tweeverdieners.

CU, SGP en CDA hebben afgelopen maand al aandacht gevraagd voor het feit dat eenverdieners relatief veel belasting betalen, tot soms wel vijf keer zo veel als tweeverdieners met hetzelfde gezinsinkomen. Een vergelijking van het CPB met gelijke inkomens moet duidelijk maken of de belastingdruk inderdaad zo hoog is, en of het draagkrachtprincipe nog wel overeind staat bij het heffen van belasting. Ook moet het effect van de nieuwe kabinetsplannen voor de belastingen in 2016 duidelijk worden. VVD, PvdA en D66 gaven geen steun aan de informatieaanvraag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer