Kerk & religie

CHE neemt afscheid van „dienaar en dienstbaar theoloog”

EDE. Prof. dr. J. Hoek is een docent met een welhaast encyclopedische kennis, een redacteur en vraagbaak, een schrijver met een ongelooflijke productie en –vooral– een dienaar en een dienstbaar theoloog die erop uit is om „meer mensen voor Christus te winnen.”

Van een medewerker
9 October 2015 16:22Gewijzigd op 15 November 2020 22:26
Dr. J. Hoek nam gisteren tijdens een symposium afscheid van de Christelijke Hogeschool Ede. Beeld Niek Stam
Dr. J. Hoek nam gisteren tijdens een symposium afscheid van de Christelijke Hogeschool Ede. Beeld Niek Stam

Leo van Hoorn, directeur van de Academie Theologie van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE), typeerde dr. Hoek donderdagmiddag als een „veelzijdig iemand”, nadat hij hem als afscheidscadeau een caleidoscoop had aangeboden. Dr. Hoek, die vorige maand 65 werd, nam afscheid als senior docent. Binnen de Academie Theologie van de CHE was dr. Hoek jarenlang directeur van de Theologische Hogeschool van de Gereformeerde Bond (THGB).

Het afscheidssymposium dat dr. Hoek werd aangeboden, had als thema ”Theologie in de samen­leving”. Hoofdsprekers waren prof. dr. Patrick Nullens, rector en hoogleraar systematische theologie en ethiek aan de Evangelische Theologische Faculteit (ETF) te Leuven, en prof. dr. M. J. Paul, senior docent Oude Testament aan de CHE en opvolger van dr. Hoek als directeur-bestuurder van de THGB.

Stropdas en kostuum

Prof. Paul, die Jan Hoek al bijna veertig jaar kent, nam de aanwezigen mee naar het leven van de oud-inwoner van Katwijk. Hij vertelde hoe hij Hoek als student tegenkwam op de Leidse universiteit en hoe hij onder de indruk was van de, toen al, wetenschappelijke artikelen van de student, die Calvijn in het Latijn citeerde.

De stijl van prof. Hoek is volgens prof. Paul niet hoekig, maar evenwichtig. Hij noemde het zorgvuldig sterke en zwakke elementen opzoeken in theologische concepten en hier irenisch mee omgaan. Kenmerkend zijn ook het zoeken naar verbinding tussen theorie en praktijk en het ingaan op de actualiteit. Dat brengt mee dat dr. Hoek steeds het gesprek met andere christenen zoekt, aldus dr. Paul.

Hij wees ook op de „deftigheid” van de scheidende docent. „Nu hij weggaat, verdwijnt er weer een drager van een stropdas en een kostuum.” Hij legde een verbinding met het vicariaat dat Hoek deed bij ds. W. L. Tukker, een predikant die deftigheid uitstraalde.

De uitgave ”Hoop op God” is het mooiste boek van dr. Hoek, vindt dr. Paul. „Het is vooral de hoop die klinkt, het uitzicht van de christen op Gods toekomst.” De docent zei zijn collega aan de CHE te zullen missen als „identificatiefiguur van een onbekrompen reformatorisch denken dat zich verhoudt tot allerlei andere stromingen.” Hij noemde in het bijzonder het gesprek tussen reformatorisch en evangelisch, dat door dr. Hoek niet uit de weg gegaan wordt.

Zoektocht

Prof. Nullens stelde dat de belangrijkste verbinding tussen geloof en samenleving ligt in het dieper verstaan van de mens. Hij constateerde een zoektocht naar het eigen ik, waarbij het vinden van geluk een grote rol speelt. Zelfs in de economische wetenschap worden nieuwe accenten gelegd op het toenemen van geluk. „Dit soort dialoog tussen theologie/filosofie en economie zou vroeger ondenkbaar zijn.”

Volgens de Leuvense hoog­leraar kunnen christenen hierbij aansluiten, omdat de christelijke leer „bijzonder veel te vertellen heeft over het ten volle mens zijn, geluk en ontplooiing.”

Prof. Nullens vraagt zich af hoe de drie theologische deugden –geloof, hoop en liefde– relevant gemaakt kunnen worden in een seculiere context. „Maken ze niet juist duidelijk dat de mens een spiritueel wezen is en verlangt naar vervulling van geloof, hoop en liefde? Ze wijzen immers op drie fundamentele eigenschappen van de mens.”

Naar aanleiding van een vraag uit de zaal zei de hoogleraar aan de ETF dat het christendom gefaald heeft wat betreft de leer van de mens. Juist op dat punt is er volgens hem een brug naar de geseculariseerde wereld mogelijk. En daarbij zijn geloof, hoop en liefde van groot belang voor ieder mens.

Werkboek

Tijdens het symposium vertolkte het kamerkoor van de CHE enkele Engelstalige geestelijke liederen. Ook vond de presentatie plaats van het ”Werkboek bij Christelijke dogmatiek”. Deze handreiking bij het lezen en verwerken van de ”Christelijke dogmatiek” van prof. dr. G. van den Brink en prof. dr. C. van der Kooi kwam tot stand onder redactie van prof. Hoek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer