Economie

Woedende werknemers belagen directie Air France (fotoserie)

PARIJS (ANP). De aankondiging van een ingrijpende reorganisatie bij Air France is maandag ontaard in rellen. Boze werknemers bestormden de zaal waar de directie zojuist in een gesprek met de centrale ondernemingsraad had aangekondigd dat 2900 banen komen te vervallen.

5 October 2015 11:03Gewijzigd op 15 November 2020 22:19
Directieleden van Air France Orly Pierre Plissonnier (L) en Xavier Broseta hebben zich in veiligheid gebracht door over een hek te klimmen. beeld AFP
Directieleden van Air France Orly Pierre Plissonnier (L) en Xavier Broseta hebben zich in veiligheid gebracht door over een hek te klimmen. beeld AFP

Directeur personeelszaken Xavier Broseta moest door beveiligers worden afgevoerd, nadat demonstranten zijn overhemd van zijn lijf hadden gescheurd. De Franse zustermaatschappij van KLM heeft het geweld in een verklaring scherp veroordeeld en liet weten aangifte te zullen doen.

Air France snijdt in de organisatie omdat de piloten niet mee willen werken aan andere manieren om de kosten te verlagen. Het grondpersoneel wordt het zwaarst getroffen, daar verdwijnen 1700 banen. Bij de piloten en het cabinepersoneel komen respectievelijk driehonderd en negenhonderd arbeidsplaatsen te vervallen.

De bonden bevestigden verder dat de capaciteit op routes naar verre bestemmingen tussen nu en 2017 met 10 procent wordt verlaagd. Komend voorjaar worden vijf vliegtuigen uit de vloot gehaald en in het najaar nog eens negen. Vijf routes komen helemaal te vervallen. Bestellingen voor de Boeing 787 Dreamliner worden opgeschort.

De sanering is volgens het bedrijf noodzakelijk omdat de piloten onvoldoende bereid zijn tot harder werken voor hetzelfde geld. Air France heeft volgens de bonden beloofd dat bij de onderdelen die wel meewerken aan de beoogde kostenbesparingen, geen gedwongen ontslagen zullen vallen.

Bij KLM wordt wel voortgang geboekt met een een kostenbesparingsprogramma. De luchtvaartmaatschappij bereikte dit jaar overeenstemming met alle vakbonden over de invulling van in ieder geval een deel van de beoogde bezuinigingen. Over de hele linie moet harder gewerkt worden, zonder dat daar meer loon tegenover staat.

Daarnaast is KLM bezig met het efficiëntieslag op het hoofdkantoor. Het aantal managers en medewerkers in ondersteunende functies kan mogelijk met een kwart omlaag. Het bedrijf probeert werknemers zoveel mogelijk aan ander werk te helpen, binnen of buiten de eigen organisatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer