Buitenland

Nobelprijs Geneeskunde in laatste 10 jaar

STOCKHOLM (ANP). De Nobelprijs voor Geneeskunde is dit jaar toegekend aan William Campbell (Ierland), Satoshi Omura (Japan) en Youyou Tu (China). Zij krijgen de prijs voor het ontwikkelen van therapieën tegen infectieziekten, zoals malaria. Een overzicht van de prijswinnaars van de afgelopen tien jaar.

5 October 2015 12:26Gewijzigd op 15 November 2020 22:18

2014: John O’Keefe (VS) en het echtpaar May-Britt en Edvard Moser (Noorwegen) voor het ontdekken van een ‘gps-systeem’ in de hersenen, cellen waarmee we onze plaats kunnen bepalen, waardoor we weten waar we zijn en hoe we van de ene plaats naar de andere kunnen gaan.

2013: James Rothman (VS), Randy Schekman (VS) en Thomas Südhof (Duitsland) voor „hun ontdekkingen van het mechanisme dat het belangrijkste transportsysteem in onze cellen regelt”.

2012: Shinya Yamanaka (Japan) en de John Gurdon (Groot-Brittannië). Zij kregen de prijs voor hun onderzoek naar stamcellen.

2011: Bruce Beutler (Verenigde Staten) en Jules Hoffmann (Luxemburg) voor hun onderzoek naar natuurlijke immuniteit; Ralph Steinman (Canada) voor het ontdekken van dendritische cellen, die het afweersysteem in het lichaam aansturen.

2010: Robert G. Edwards (Groot-Brittannië), de grondlegger van de reageerbuisbevruchting (in-vitrofertilisatie of ivf).

2009: Elizabeth Blackburn, Carol Greider en Jack Szostak (Verenigde Staten) voor hun onderzoek naar de manier waarop chromosomen worden beschermd. Op chromosomen liggen de erfelijke eigenschappen van mensen vast.

2008: Harald zur Hausen (Duitsland) voor de ontdekking dat het virus hpv baarmoederhalskanker veroorzaakt; Françoise Barré-Sinoussi en Luc Montagnier (Frankrijk) voor de ontdekking van het hiv-virus.

2007: Mario Capecchi en Oliver Smithies (Verenigde Staten) en Martin Evans (Groot-Brittannië) voor embryonaal stamcelonderzoek.

2006: Andrew Fire en Craig Mello (Verenigde Staten) voor hun onderzoek naar het mechanisme waardoor bepaalde genen kunnen worden uitgeschakeld, de zogenoemde RNA-interferentie.

2005: Barry Marshall en Robin Warren (Australië) voor de ontdekking van de bacterie Helicobacter pylori, die onder meer kan leiden tot maagklachten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer