Bouman stond voor ‘onmogelijke’ opdracht
DEN HAAG (ANP). Vertrekkend korpschef Gerard Bouman (63) werd voor een ‘onmogelijke’ opgave gesteld toen hij in 2011 de opdracht kreeg de politie te hervormen om de organisatie veel efficiënter te maken. Dat kwam met name door de snelheid en manier waarop dat moest. Dit bleek onlangs nog eens toen minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) ingreep om de problemen bij de reorganisatie van de politie aan te pakken.
Na jaren van moeilijkheden tijdens het reorganisatieproces constateerde de bewindsman dat er te veel tegelijkertijd moest gebeuren. De kennis en kunde bleek onvoldoende aanwezig. „Al met al is de stapeling van ambities te veel gebleken om tegelijkertijd te realiseren in de vijf jaar die gepland waren voor de vorming van de Nationale Politie.”
Van der Steur was het eens met de toezichthouders op de politie en de Kamer dat er „meer realisme” nodig is bij het tempo van en de ambities voor de reorganisatie. Hoogleraar criminologie Cyrille Fijnaut noemde de bedenkers en uitvoerders hiervan incapabel. In zijn ogen moesten ze weg.
Ook Bouman en zijn politieleiding erkenden in juni zelf dat de „zeer ingrijpende reorganisatie” moest worden afgeremd. Aanpassingen zijn noodzakelijk, was hun conclusie.
Op de werkvloer is er ook grote onrust over de gevolgen van de reorganisatie. En dat gaf de pijnlijke spagaat aan, waarin Bouman gedurende de reorganisatie is beland. Hij is een korpschef die graag voor zijn mensen wil staan. Maar de opdracht vanuit de politiek bracht hem taken die daar strijdig mee waren.
Op het interne computernetwerk van de politie klaagden dienders over de korpsleiding. Sommige politiemensen vroegen zich af of het niet tijd werd dat de politieleiding zou opstappen. In veel reacties kwamen frustraties naar voren dat de korpsleiding partij koos voor de politiek in het lopende cao-conflict en de reorganisatie en niet voor de eigen mensen.
Dat merkte Bouman ook. Hij schrijft in zijn webblog daarover: „Om mij heen heb ik gezien hoeveel roofbouw de vorming van één korps op collega’s heeft gepleegd. Mij gaat het ook niet in de kouwe kleren zitten. Het zijn de zwaarste vijf jaar uit mijn hele loopbaan.”
Gerard Bouman begon in mei 2011 als de kwartiermaker van het nieuwe korps. Twee jaar later werd hij de eerste korpschef van de Nationale Politie.
Bouman was geen vreemde voor de politie. Tussen 1970 en 1978 was hij (hoofd)agent. Daarna werkte hij als (hoofd)officier van justitie. In 2003 werd hij korpschef van de regio Haaglanden. Tussen 2007 en 2010 was Bouman baas van geheime dienst AIVD.