Kapitaalmarktunie: lenen over de grenzen heen
BRUSSEL (ANP). Grote en kleine ondernemingen in Europa moeten makkelijker aan financiering kunnen komen, zonder altijd afhankelijk te zijn van banken. Daarom lanceert de Europese Commissie woensdag een actieplan met eerste maatregelen voor een echte Europese kapitaalmarktunie. Brussel spreekt van het „ontgrendelen van financiering voor de groei van Europa”.
Brussel wil onder meer barrières wegnemen, zodat het makkelijker wordt voor investeerders en ondernemers om over nationale grenzen heen zaken te doen. Ook moet financiering voor ondernemingen diverser worden en moeten de kosten om leningen te krijgen naar beneden.
Brussel stelt onder meer voor om securitisatie - het bundelen en doorverkopen van een stapel leningen, bijvoorbeeld hypotheken- , makkelijker te maken.Als dit middel weer wordt ingezet en uitgebouwd tot het niveau van voor de schuldencrisis, zou dit volgens berekeningen van de commissie 100 tot 150 miljard euro extra kunnen opleveren.
In dit onderdeel zien Europarlementariërs Paul Tang (PvdA) en Dennis de Jong (SP) niets. Beiden wijzen erop dat de crisis juist is ontstaan door deze techniek. Tang benadrukt dat „de rekening van die wanproducten uiteindelijk door de belastingbetaler is betaald”.
Collega Esther de Lange (CDA) is juist blij dat de commissie „orde schept in de markt van gebundelde financiële producten”. „Alleen door duidelijke producten en transparante informatievoorziening zal de consument weer vertrouwen krijgen in de financiële markten.”
Investeren in infrastructuur moet ook aantrekkelijker worden, vindt Brussel. Daarom stelt de commissie voor regelgeving hierover voor verzekeraars te versoepelen. Bovendien moet het makkelijker worden voor ondernemingen om geld op te halen op de kapitaalmarkten.
„Ik wil met de kapitaalmarktunie dat Europese bedrijven, met name in het midden- en kleinbedrijf, een bredere toegang hebben tot financiering en dat ze meer opties hebben om hun geld te investeren”, zei Europees Commissaris Jonathan Hill (Kapitaalmarkten).
Brussel kijkt ook nog naar het schrappen en versimpelen van onnodige regelgeving. Ook wil de commissie „onbedoelde” effecten van regelgeving gaan wegnemen.