Binnenland

Gemeente weert overlastgever uit woonwijk

HILVERSUM. Gemeenten gebruiken ten onrechte politiegegevens om mogelijke overlastgevers te weren. Zeker twaalf gemeenten gaan in de fout, zo meldde tv-programma Zembla woensdagmorgen na onderzoek. De uitkomsten worden vanavond uitgezonden.

Redactie regio
30 September 2015 10:25Gewijzigd op 15 November 2020 22:11
Eerdmans. beeld ANP
Eerdmans. beeld ANP

De gemeenten screenen woningzoekenden om te zien of ze in het verleden overlast hebben veroorzaakt, maar hebben daar geen bevoegdheid voor. Het ministerie van Binnenlandse Zaken „erkent dat er geen wettelijke grondslag is.”

De burgemeesters van gemeenten zoals Rotterdam, Den Bosch en Culemborg vragen bij de politie persoonsgegevens op van mensen die in een probleemwijk willen gaan wonen. Op basis daarvan worden soms mensen geweigerd. Het doel van de gemeenten is de leefbaarheid in bepaalde wijken te verbeteren. Van negen van de twaalf gemeenten die mensen weigeren, zegt Zembla cijfers te hebben. Daar zouden in totaal de afgelopen jaren minimaal 93 mensen zijn geweigerd.

Volgens A. Ouwehand, onderzoeker van de TU Delft, is het opvragen van de gegevens „wettelijk niet toegestaan. Het gaat om inbreuk op de privacy van die betreffende persoon.” Volgens Ouwehand weigeren burgemeesters mensen „op basis van verdachtmakingen en vage gegevens.”

De gemeente Rotterdam screent al sinds 2009 woningzoekenden. Sindsdien werden 44 woningzoekenden geweerd. Volgens wethouder Eerdmans is het onwettelijke screenen „niet eerder aangevochten en ook niet door de rechter verboden. Wij zijn voorlopig van plan door te gaan omdat het werkt. We willen overlast aanpakken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer