Oogpatiënt behandeld met embryonale cellen
LONDEN. Britse wetenschappers hebben een slechtziende patiënt behandeld met embryonale stamcellen in de hoop haar gezichtsvermogen te verbeteren.
Specialisten van het Moorfields oogziekenhuis in Londen hebben de zestigjarige patiënte met de oogaandoening maculadegeneratie vorige maand geopereerd. Ze transplanteerden daarbij embryonale cellen achter het netvlies.
De getransplanteerde cellen zijn gezond, zo meldden de artsen maandag in Britse media. Het is nog te vroeg om te zeggen of het gezichtsvermogen van de vrouw verbetert. Onderzoeksleider prof. Peter Coffey zei tegen de BBC: „We zullen op zijn vroegst rond de Kerst weten hoe goed haar gezichtsvermogen is en hoe lang dat zo zal blijven.”
De getransplanteerde cellen zijn afkomstig van een embryo dat is omgevormd tot een cellijn, waarmee er een oneindig aantal cellen uit ontstaan. Dat maakt de behandeling een ethisch omstreden; was het embryo in een baarmoeder geplaatst dan had het zich tot een mens kunnen ontwikkelen.
Een aantal patiënten is eerder met eigen oogcellen behandeld, met goed resultaat. Voor die ingreep kent dit ethische bezwaar niet, maar de operatie is risicovol.
Maculadegeneratie is op dit moment niet te genezen. Patiënten krijgen wel injecties die de achteruitgang van het gezichtsvermogen tot staan brengen of vertragen.
Bij de oogaandoening beschadigen het netvlies achterin het oog en raakt het gezichtsvermogen steeds meer aangetast, vooral in het midden van het blikveld. Het is onder ouderen de meestvoorkomende oorzaak van blindheid.